Крал Чарлз III към поданиците: Ще се постарая да ви служа

Речта на крал Чарлз беше излъчена и в лондонската катедрала "Сейнт Пол", където около 2000 души присъстваха на възпоменателна служба за кралицат

Чарлз III
Чарлз III Източник: Скрийншот видео кадър

 "Където и да живеете в Обединеното кралство или в кралства и територии по света и какъвто и да е вашият произход и вярвания, аз ще се стремя да ви служа с лоялност, уважение и любов, както съм правил през целия си живот." С тези думи се обърна към поданиците на Кралството крал Чарлз III в първото си обръщение към нацията след смъртта на майка си кралица Елизабет II. Би Би Си излъчи онлайн първото обръщение на Чарлз вече като суверен.

 

"Говоря с вас днес с чувство на дълбока скръб. През целия си живот Н. В. Кралицата, моята любима майка, беше вдъхновение и пример за мен и за цялото ми семейство. Дължим й най-искрения дълг, който всяко семейство може да дължи на майка си, за нейната любов, привързаност, напътствия и пример", каза в обръщението си кралят.

 

"Наред с чувството на лична скръб, която цялото ми семейство изпитва, ние също споделяме с толкова много от вас в Обединеното кралство, във всички страни, където кралицата е била държавен глава, в Британската общност и по целия свят, дълбокото чувство на благодарност за над 70 години, през които майка ми като кралица служи на хората от толкова много нации", добави той. 

 

"През 1947 г., на своя 21-ви рожден ден, тя обеща в предаване от Кейптаун за Британската общност да посвети живота си – независимо дали е кратък или дълъг – в служба на своя народ. Това беше повече от обещание. Беше дълбок личен ангажимент, който определи целия й живот." – върна се към началото на царуването на Елизабет II Чарлз III и продължи: "В нейния живот в служение ние видяхме онази постоянна любов към традицията заедно с онази безстрашна прегръдка с прогреса, което ни прави велики като нации", подчерта Чарлз III.

 

В обръщението си към поданиците новият крал обяви официално сина си Уйлям за принц на Уелс. "С Катрин до него, нашите нови принц и принцеса на Уелс ще продължат да вдъхновяват и да водят нашия национален разговор, помагайки да изведем маргиналите в средата, където може да им бъде оказана жизнена помощ", зайви той.

 

Чарлз спомена и принц Хари, херцога на Съсекс и съпругата му Меган. "Изразявам моята любов към принц Хари и Меган, докато те продължават да изграждат живота си зад океана".

 

Кралят приключи първото си официално обръщение като монарх с думите:

"И на моята скъпа мама, когато започвате последното си голямо пътуване, за да се присъедините към моя скъп покоен татко, искам просто да кажа: благодаря ви. Благодаря ви за любовта и предаността към нашето семейство и към семейството на народите, на които служихте толкова усърдно през всичките тези години. Нека полетите на ангелите да възпяват вашата почивка.

 

Речта на крал Чарлз беше излъчена и в лондонската катедрала "Сейнт Пол", където около 2000 души присъстваха на възпоменателна служба за кралицата. Сред присъстващите бяха министър-председателката Лиз Тръс и членове на правителството.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени