Кралица Елизабет II подписа закона за отношенията между Великобритания и ЕС след Брекзит

С така нареченото „кралско съгласие“ законът влиза в сила, съобщи председателят на Долната камара в британския парламент Линдзи Хойл

Кралица Елизабет II
Кралица Елизабет II Източник: freepik.com

С това завърши процесът на ратификация на споразумението за търговия и сътрудничество с Европейския съюз, постигнато на 24 декември, което ще определи условията на отношенията между страните от 1 януари 2021 г., когато Великобритания ще напусне единния пазар и митническия съюз на ЕС.

Формално процесът започна на 29 март 2017 г. Тогавашният министър-председател на Великобритания Тереза Мей уведоми Европейската комисия за официалното стартиране на Брекзит.

Самите преговори между Великобритания и ЕС започнаха на 19 юни 2017 г. и първоначално бяха планирани за две години, но бяха удължавани няколко пъти.

Така Обединеното кралство напусна ЕС през нощта на 1 февруари 2020 г., като се съгласи на 11-месечен преходен период, през който всички европейски разпоредби се прилагаха, включително тези, свързани с търговията на единния пазар.

На 24 декември Брюксел и Лондон постигнаха компромис по текста на споразумение за партньорство след края на прехода след Брекзит. Според главния преговарящ на ЕС Мишел Барние сделката предвижда свободна търговия без квоти и тарифи, неограничен достъп до територията, морското и въздушното пространство и балансиран достъп до морските ресурси.
Страните възнамеряват да осигурят на своите граждани равен достъп до социалните си системи. В същото време, ЕС и Великобритания няма да координират действия в областта на външната политика, санкционните режими и отбраната.

Източник: Вести.бг

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени