Кралят на Йордания отрича да е извършил нещо нередно с покупките на луксозни имоти

Сделките са били държани в тайна от съображения за сигурност, изтъкна той

Абдула Втори
Абдула Втори Източник: Pinterest

Йорданският крал Абдула Втори отрече да е извършил нещо нередно, като е купил луксозни имоти в чужбина. Сделките са били държани в тайна от съображения за сигурност, изтъкна той и каза, че за тях не са използвани обществени средства, предаде Асошиейтед прес, като се позова на кралския дворец.

 

Изявлението беше направено, след като Международният консорциум на разследващите журналисти съобщи в доклада си "Документите на Пандора" (Pandora Papers), че стотици световни лидери, влиятелни политици, милиардери, знаменитости, религиозни водачи и наркотрафиканти са укривали своите инвестиции в луксозни жилища, имоти на брега на морето, яхти и друго имущество през последния четвърт век.

 

Разследването е установило, че съветници са помогнали на Абдула да създаде над 30 офшорни компании от 1995 до 2017 г., чрез които той е купил 14 недвижими имота на стойност над 106 милиона долара в САЩ и Великобритания.

 

"Тези имоти не са оповестени поради съображения, свързани със сигурността и поверителността, а не поради потайност или опит да бъдат прикрити, както твърдят съобщенията", заяви кралският дворец. Според изявлението "мерките за запазване на поверителността са от решаващо значение за длъжността на държавен глава, каквато заема Негово величество".

 

Разкритията поставят Абдула в доста неуловко положение. Тази година неговото правителство беше замесено в скандал, след като неговият полубрат и бивш престолонаследник Хамза обвини управляващите в корупция и некомпетентност.

 

Кралят настоя, че е жертва на "злонамерен заговор", постави Хамза под домашен арест и изправи пред съда двама бивши близки сътрудници.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени