Край на политическата криза в Грузия

Споразумението бе постигнато с посредничеството на Европейския съюз

Правителство и опозиция в Грузия подписват споразумение пред погледа на Шарл Мишел
Правителство и опозиция в Грузия подписват споразумение пред погледа на Шарл Мишел Източник: Twitter

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който е на посещение в Грузия, призова днес грузинското правителство и опозиция да положат сериозни усилия за реформирането на страната си, предаде Франс прес. Мишел отправи призива си, след като вчера правителството и опозицията подписаха споразумение, с което се цели слагането на край на шестмесечната политическа криза в бившата съветска република. Споразумението бе постигнато с посредничеството на Европейския съюз. Представители на всички политически партии подписаха това споразумение, но основната опозиционна формация "Единно национално движение" уточни, че няма да го прилага, докато лидерът ѝ Ника Мелия не бъде освободен от затвора, както предвижда текстът на споразумението.

 

Политическата криза в Грузия започна след парламентарните избори през октомври миналата година, които бяха спечелени от управляващата партия "Грузинска мечта". Резултатите от вота бяха оспорени от опозицията. Напрежението се засили, след като в края на февруари силите на реда арестуваха Ника Мелия. "Политическата криза приключи", заяви днес Шарл Мишел от грузинската столица Тбилиси.

"Днешният ден бележи една нова отправна точка и началото на упорита работа, която ще помогне на Грузия да напредва по своя евро-атлантически път", каза още Мишел в изявление, излъчвано по телевизията.

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени