Край на сагата "Брейкзит": Обединеното кралство напусна Европейския съюз

Обединеното кралство напусна Европейски съюз, обръщайки гръб на 48-годишни бурни отношения с европейския проект в името на несигурно бъдеще след Брекзит, осъществявайки най-значимата геополитическа промяна след загубата на империята, предава Ройтерс

Край на сагата "Брейкзит": Обединеното кралство напусна Европейския съюз
Край на сагата "Брейкзит": Обединеното кралство напусна Европейския съюз Източник: shutterstock.com

 В 23 ч. по Гринуич, (1 ч. българско време) изтече преходния период, през който Великобритания де факто запази членството си в общността, след официалното напускане на ЕС на 31 януари 2020 г. 

Така краят на сагата вече е факт - официален и окончателен.

Обединеното кралство, което напусна официално ЕС на 31 януари 2020 г., спира от днес да прилага европейските правила, напуска единния пазар, митническия съюз и други институции като студентската обменна програма "Еразъм", но запазва достъпа си до пазар с 450 милиона потребители. 

Договореното на Бъдни вечер споразумение цели да избегне икономически шок, какъвто неминуемо щеше да има при евентуален Брекзит без сделка, с тежки последици за стокообмена, възлизащ на близо един трилион долара.

"Това бе дълъг път. Време е да оставим Брекзит зад гърба си. Бъдещето ни е в Европа", написа в "Туитър" председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен вчера след церемонията по подписването.

"Това не е край, а начало на прекрасни отношения между Обединеното кралство и нашите приятели и партньори от Европейския съюз", увери британският премиер Борис Джонсън, след като парафира документа от 1246 страници и вдигна палци във въздуха пред камерите. 

После продължи в по-шеговит тон, обръщайки се към репортерите: "Знам какъв въпрос си задавате всички - дали съм го прочел. Отговорът е "да". Това е отлична сделка за тази страна, но също така и за нашите приятели и партньори".

Документът бе ратифициран от двете камари на парламента и бе одобрен от кралица Елизабет Втора.

Сделката, която предвижда да няма мита и квоти в двустранната търговия, трябва да бъде ратифицирана и от Европейския парламент. Това се очаква да стане през март, а дотогава Европейската комисия предвижда разпоредбите й да се прилагат временно.

От днес Великобритания отменя митата за стоки от САЩ, наложени в спора за субсидиите в самолетостроенето, съобщи британското министерство на търговията.

Решението, което ведомството определя като опит да се смекчи този трансатлантически спор, бележи началото на раздалечаването на Великобритания от търговската политика на ЕС. То ще влезе в сила в първия ден, когато страната вече няма да бъде обвързана с правилата и разпоредбите на общността с края на преходния период за Брекзит. Това е и сигнал за амбицията на Лондон да разработи по-тесни връзки с Вашингтон, отбелязва Ройтерс.

Шотландия скоро ще се върне в състава на Европейския съюз, заяви първият министър на Шотландия Никола Стърджън в момента, когато Великобритания окончателно излезе от общността.

"Европа, Шотландия скоро ще се върне. Не изгасяй светлината", написа Стърджън в 23.ч. по Гринуич снощи на страницата си в Туитър.

На референдума Шотландия гласува против Брекзит и планираше напускане на състава на Обединеното кралство, той като именно шотландски кораби улавят до 60 на сто от рибата, доставяна в британските пристанища.

По-рано Стърджън е заявявала, че сделката с ЕС не може да компенсира шотландските загуби заради Брекзит.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени