Край на визовите облекчения за Русия

Това решиха външните министри на ЕС в Прага

Жозеп Борел
Жозеп Борел Източник: Shutterstock

Пълно спиране на споразуменито за визови облекчения с Русия е договорено на срещата на външните министри на ЕК в Прага, съобщи след края й ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел, цитиран от Ройтерс.

 

"Ние се съгласихме с пълното спиране на споразумението за облекчаване на визовия режим между Европейския съюз и Русия", каза Борел.

 

"Получаването на визи ще стане по-трудно и ще отнема повече време. В резултат на това броят на новите визи ще бъде значително намален", добави обяви дипломат номер 1 на ЕС на пресконференция след края на пражката среща. Борел съобщи също, че има значителен ръст на броя на руснаците, които прекосяват границите на европейски държави.

 

"Това се превърна в заплаха за сигурността на тези съседни на Русия държави. Освен това видяхме мнозина руснаци да пътуват до съседни държави за удоволствия и покупки, сякаш в Украйна не вилнее война", допълни главата на европейската дипломация.

 

Според дипломати, министрите от ЕС не могат да постигнат незабавно споразумение за пълна забрана за издаване на визи за пътуването на руснаци. Страните, които са основни противници на тази идея са Франция и Германия, твърдят дипломатически източници.

 

Украинският външен министър, който пристига на срещата
Украинският външен министър, който пристига на срещата Източник: МВнР на Украйна

 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени