Край Йемен отвлякоха втори кораб с българи на борда

Точно преди седмица друг кораб, свързан от йеменските бунтовници хути (известни и като хуси) с израелски бизнесмен, бе отвлечен в Червено море. На борда му има двама българи, сред които е и капитанът.

Танкерът Central Park
Танкерът Central Park Източник: VesselFinder

Нападатели са овладели нов танкер, свързван с Израел, край йеменското пристанище Аден в Арабско море. Това съобщи Асошиейтед прес като се позовава на източници от американските власти, според които става дума за танкера Central Park управляван от компанията Zodiac Maritime.


За българи на борда според информацията на агенцията говори самата компания. Същата група, която твърди, че не притежава, а само управлява съда (но според АП е свързана със собствеността му), казва в изявление, че на борда на кораба са 22-ма души екипаж, сред които: "руснаци, виетнамци, българи, индийци, грузинци и филипинци".

 

Точно преди седмица кораб, свързан от йеменските бунтовници хути (известни и като хуси) с израелски бизнесмен, бе отвлечен в Червено море. На борда му има двама българи, сред които е и капитанът.

 

"Има доказателства, че неидентифицирани бойци са овладели кораб в Аденския залив", казва, цитиран от "Ал Арабия", американски представител на Пентагона. "Силите ни и силите на съюзниците се намират в близост и наблюдават ситуацията в Аденския залив".

 


Платформата Marine Traffic сочи, че танкерът плава под либерийски флаг. Последната му известна позиция за платформата е южно от Суецкия канал, на стотици километри северно от мястото бе отвлечен преди седмица Galaxy Leader, но информацията е от 22 ноември (средата на тази седмица).

Още от "Светът"

Предизборните обещания на Путин могат да костват на Русия $130 млрд.

Бюджетът на Русия вече е подложен на натиск от повишените военни разходи, предизвикани от войната, които тази година ще надхвърлят традиционно високите разходи за социално подпомагане

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени