Крайнодесният Герт Вилдерс категоричен: Ще подкрепя продължаването на военната помощ за Украйна

Лидерът на радикалната дясна Партия на свободата досега отхвърляше предоставянето на допълнителна военна подкрепа на Киев

Герт Вилдерс
Герт Вилдерс Източник: ANP

Нидерландският крайнодесен политик Герт Вилдерс заяви в Хага, че се отказва от противопоставянето си на по-нататъшната военна помощ за Украйна в опит да измъкне коалиционните преговори от задънената улица.

 

Лидерът на радикалната дясна Партия на свободата досега отхвърляше предоставянето на допълнителна военна подкрепа на Киев. Темата бе предмет на множество спорове с останалите десни партии, с които той иска да състави коалиционно правителство.

 

Днес започна нов кръг преговори в опит да се сформира коалиция. Партията на Вилдерс спечели парламентарните избори през ноември и получи 37 от 150-те места в долната камара на нидерландския парламент. Той искаше да сформира коалиция с други три десни партии, но през януари преговорите се провалиха през януари. 

 

Вилдерс заяви, че се надява, че сега и другите партии ще направят отстъпки. "Нидерландия спешно се нуждае от правителство", добави той. Новоназначеният главен преговарящ Ким Пютерс заяви, че първо иска да разговаря с всички партийни лидери.

 

Съставянето на дясно правителство с Вилдерс като министър-председател все още изглежда изключено. Ето защо първо ще се провери дали има шанс за съставяне на десен кабинет на малцинството.

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени