Крайнодесният Герт Вилдерс категоричен: Ще подкрепя продължаването на военната помощ за Украйна

Лидерът на радикалната дясна Партия на свободата досега отхвърляше предоставянето на допълнителна военна подкрепа на Киев

Герт Вилдерс
Герт Вилдерс Източник: ANP

Нидерландският крайнодесен политик Герт Вилдерс заяви в Хага, че се отказва от противопоставянето си на по-нататъшната военна помощ за Украйна в опит да измъкне коалиционните преговори от задънената улица.

 

Лидерът на радикалната дясна Партия на свободата досега отхвърляше предоставянето на допълнителна военна подкрепа на Киев. Темата бе предмет на множество спорове с останалите десни партии, с които той иска да състави коалиционно правителство.

 

Днес започна нов кръг преговори в опит да се сформира коалиция. Партията на Вилдерс спечели парламентарните избори през ноември и получи 37 от 150-те места в долната камара на нидерландския парламент. Той искаше да сформира коалиция с други три десни партии, но през януари преговорите се провалиха през януари. 

 

Вилдерс заяви, че се надява, че сега и другите партии ще направят отстъпки. "Нидерландия спешно се нуждае от правителство", добави той. Новоназначеният главен преговарящ Ким Пютерс заяви, че първо иска да разговаря с всички партийни лидери.

 

Съставянето на дясно правителство с Вилдерс като министър-председател все още изглежда изключено. Ето защо първо ще се провери дали има шанс за съставяне на десен кабинет на малцинството.

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени