Крайнодясната германска партия "Алтернатива за Германия" получава почти половината си финансиране от държавния бюджет

Формацията получава най-голям дял публично финансиране сред всички партии, представени в Бундестага

Алтернатива за Германия
Алтернатива за Германия Източник: EPA

Германската крайнодясна партия "Алтернатива за Германия” (АзГ), която беше класифицирана като предполагаема дясна екстремистка организация от вътрешната разузнавателна агенция, получава почти 50% от финансирането си от държавната хазна, показват нови данни на властите в Берлин, цитирани от ДПА.

 

През 2022 г. общественото финансиране представляваше почти 45% от общия доход на АзГ, в сравнение с малко под 30% за социалдемократите на канцлера Олаф Шолц, сочат отчетите на партията, публикувани от Бундестага (долната камара на парламента).

 

Това означава, че формацията получава най-голям дял публично финансиране сред всички партии, представени в Бундестага. В абсолютно изражение АзГ получава най-малко финансиране от всички партии през 2022 г. - 10,4 милиона евро.

 

Въпреки това, главно поради много ниските приходи от членски внос - около 3,8 милиона евро, държавното финансиране представлява дял от 44,9% от общите приходи. За сравнение, социалдемократите получават около 47,7 милиона евро държавно финансиране. То обаче представлява само 29,8% от общите приходи, като членският внос в размер на 54,5 милиона евро е 34% от приходите на партията.

 

АзГ беше основана през 2013 г. като предимно евроскептична партия, но оттогава стана известна с крайнодесните си позиции по отношение на имиграцията. През последните месеци тя се изкачи нагоре в социологическите проучвания на фона на недоволството на обществото от споровете в трипартийната управляваща коалиция на канцлера Олаф Шолц.

 

Социологически проучвания сочат, че АзГ може да се окаже най-силната партия в три провинции на местните избори в Източна Германия по-късно тази година. Партията също така печели подкрепа и заради повишеното безпокойство сред много германски избиратели от нарастващия брой мигранти, търсещи убежище в страната.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени