Крехка преднина за Макрон на първия тур на парламентарните избори

Партията на Марин льо Пен е на трето място

Макрон, Меланшон, льо Пен
Макрон, Меланшон, льо Пен Източник: Ройтерс

Коалицията "Заедно", водена от френския президент Емануел Макрон, спечели 25,65% от гласовете на първия тур на парламентарните избори, изпреварвайки с 0,09% партията "Нов народен екологичен и социален съюз", водена от левия лидер Жан-Люк Меланшон.

 

Това означава, че коалицията "Заедно" ще има между 255 и 295 мандата в Националното събрание, а левият блок - 170-220, сочат предварителни изчисления на социологическия институт ИПСОС. 

 

Според BFM TV, след обработката на 100% от бюлетините, партията на Марин льо Пен е на трето място с 18,67% от гласовете. Заедно с тях до втория кръг се класираха Националният народен екологичен и социален съюз и Националното събрание.

 

Другите партии не достигат до втория тур, тъй като не са получили необходимия минимум от 12,5% от гласовете. По данни на телевизионния канал повече от половината избиратели (52,48%) са игнорирали изборите: избирателната активност е била 47,52%.

 

Наблюдателите отбелязват, че поради особеностите на френската мажоритарна система за парламентарни избори съотношението на силите може да се промени значително в края на втория тур.

 

Телевизия BFM TV също обръща внимание на тази особеност: според прогнозата на телевизионния канал коалицията на Макрон може да получи от 270 до 310 депутатски места в рамките на една седмица, алиансът на Меланшон - от 170 до 220, а партията на Льо Пен - от 15 до 30.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени