Кремъл блокира достъпа до Би Би Си и Гласа на Америка

Забраната на чуждестранни медии от Москва няма да пощади президента Владимир Путин от истината, реагира днес британският министър на отбраната Бен Уолъс

Гласът на Америка
Гласът на Америка Източник: REGNUM

Русия прекъсна достъпа до няколко чуждестранни новинарски организации, включително на Би Би Си и Дойче веле, заради  "разпространяване на невярна" според нея информация за войната в Украйна, съобщи Ройтерс.

 

Руският орган за наблюдение на комуникациите днес заяви, че е блокирала уебсайтовете на Би Би Си, Гласът на Америка, Радио "Свободна Европа/Радио Свобода", Дойче веле и други медии. "Ограничен е достъпът до множество информационни ресурси, които са собственост на чужденци", гласи изявление на  органа Роскомнадзор.

 

"Основанията за ограничаване на достъпа до тези информационни ресурси на територията на Руската федерация е тяхното умишленото и системно разпространение на материали, съдържащи невярна информация." В изявлението се казва, че медийните организации са разпространявали неверни данни за "същността на специалната  военна операция в Украйна, нейна формата, методите на бойните действия (атаки срещу населението, удари по  гражданската инфраструктура), загубите на руските въоръжени сили и цивилните жертви".

 

Би Би Си заяви, че няма да бъде възпряна от руските ограничения. "Достъпът до точна, независима информация е основно човешко право, което не трябва да бъде отказвано на хората на Русия, милиони от които разчитат на Би Би Си Нюз всяка седмица. Ще продължим усилията си да направим новините на Би Би Си достъпни в Русия и в останалата част на света", се казва в изявлението на медията.

 

Тази седмица Европейският съюз забрани контролираните от държавата руски медии Ар Ти (RT) и Спутник (Sputniк). Собственикът на Фейсбук (компанията Мета), Гугъл (на Алфабет), Ютюб и ТикТок вече блокират достъпа до Ар Ти и Спутник. Туитър също заяви, че ще се съобрази със забраната на ЕС. В сряда Би Би Си заяви, че ще започне да излъчва четири часа дневно новини на английски език по късовълновото радио  в Украйна и в някои части на Русия, възраждайки остарялата технология за заобикаляне на държавната цензура, използвана по време на Студената война.

 

Уебсайтовете на руски език на Би Би Си и Гласът на Америка днес не можеха да бъдат отворени, без да се използва виртуалната частна мрежа, съобщи репортер на Ройтерс. Гласът на Америка на английски език беше достъпен, но не и Би Би Си. Западните лидери от години изразяват загриженост относно доминиращата роля на държавните медии и казват, че  свободите, извоювани след колапса на Съветския съюз през 1991 г., са били отнети от Владимир Путин.

 

Руските официални лица не използват думата "инвазия" и казват, че западните медии не са съобщили за това, което те определят като "геноцид" на рускоезичното население в Украйна. ТАСС допълва, че към забранените медии е и рускоезичната медия "Медуза", базирана в латвийската столица Рига.

 

Забраната на чуждестранни медии от Москва няма да пощади президента Владимир Путин от истината, реагира днес британският министър на отбраната Бен Уолъс. "Смятам, че това е погрешна постъпка, тя няма да спаси президента Путин от истината", заяви Уолъс пред журналисти след среща с колегите си от Дания и Швеция в Копенхаген. "Мисля, че това е възмутителна стъпка срещу нашите свободи".

Още от "Светът"

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Калин Стоянов: Лицето Тенчо Тенев е бил редовен гост на вечеринките на Рашков. Там е получавал инструкции срещу мен

Питам се, дали ако се бях поддал на натиск и го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, както настояваха други високопоставени хора, сега щеше ли толкова откровено да внушава неистини по мой адрес, заявява вътрешният министър

Последни новини

Най-четени