Кремъл е наредил на руските региони да сформират доброволчески батальони за участие във войната

Терминът "доброволен" вероятно означава, че Кремъл е наредил на 85 федерални субекта, включително окупираните Севастопол и Крим, да набират и финансово да стимулират доброволци за формиране на нови батальони

Руски войници-окупатори
Руски войници-окупатори Източник: Telegram

Кремъл е наредил на руските региони да сформират доброволчески батальони за участие във войната, вместо да обяви частична или пълна мобилизация в Русия, пишат в поредния си доклад експерти от Американския институт за изследване на войната (ISW).

 

Руският военен кореспондент и блогър Максим Фомин твърди, че Русия е започнала "доброволна мобилизация", в която всеки регион трябва да сформира поне един доброволчески батальон. Терминът "доброволен" вероятно означава, че Кремъл е наредил на 85 федерални субекта, включително окупираните Севастопол и Крим, да набират и финансово да стимулират доброволци за формиране на нови батальони, вместо да провеждат обща мобилизация и да призовават резервисти.

 

Според съобщения в руските медии регионалните власти набират мъже на възраст под 50 години (или 60 години за някои военни специалности) за шестмесечни договори и предлагат заплати от 220 000 до 350 000 рубли средно на месец (3 750 до 6 000 долара). Експертите на ISW са изчислили, че ако всеки федерален субект създаде поне една военна единица от 400 души, общият брой на "доброволците" може да достигне 34 000 души.

 

Руската редакция на BBC цитира материал на CNN, който предупреждава, че следващата фаза на войната може да определи нейния изход. Войната в Украйна стигна до нов кръстопът, а бойците от двете страни се подготвят за трето сражение, което може да промени баланса на конфликта. "Борбата е много продължителна", казва Джъстин Бронк, старши научен сътрудник в Кралския институт за изследвания в областта на отбраната (RUSI), описвайки ситуацията след три месеца боеве в Донбас.

 

Това е битка между две армии, които са претърпели огромни загуби и са на границата на изтощението. Очаква се следващият ход на руския президент Владимир Путин да бъде офанзива в Донецкия регион, чието превземане би означавало завладяване на целия Донбас, където от 2014 г. действат подкрепяни от Русия сепаратистки групи. Русия наистина възнамерява да контролира Донбас, но ако успее, ще се опита да постигне още по-големи успехи.

 

"Не мисля, че амбициите на руснаците са изчезнали напълно", казва и Макс Бергман, директор на европейската програма в Центъра за стратегически и международни изследвания пред CNN. Ако Путин погледне отвъд границите на Донбас, той може да реши да напредне към бреговете на река Днепър, която разделя Украйна от север на юг.

 

Това би означавало да се опита да превземе половината от страната, да предизвика ужас на Запад и значително да удължи войната. Кога и как ще започне следващата офанзива - това е трудно да се прецени.

Още от "Светът"

Руската атака в Харковска област цели да открие нов фронт, който да отклони силите на Украйна преди пристигането на запа

Лошо изградените украински укрепления и трайния недостиг на боеприпаси позволиха на Русия да напредне в района от петък насам

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени