Кремъл използва елитни дивизии за пушечно месо в Украйна, разкрива американски институт

На 2 октомври украинските сили напреднаха в граничната зона между Донецка и Запорожка област на фона на продължаващите контраофанзивни операции в западната част на Запорожка област и край Бахмут

Руски военни
Руски военни Източник: Reuters

Известен руски военен блогър и командир на фронтова единица твърди, че командирът на руските въздушно-десантни войски (ВДВ) генерал-полковник Михаил Теплински е "спасил" руската 31-ва гвардейска ВДВ бригада, която се сражавала южно от Бахмут, което е отражение на твърденията на много по-малък военен блогър за частите на ВДВ в западната Запорожка област. Това се посочва в дневния анализ за войната в Украйна на Института за изследване на войната (ISW).

 

Командирът на батальон "Восток" Александър Ходаковски си спомня за разговор с тогавашния командир на 31-ва гвардейска бригада ВДВ полковник Андрей Кондрашкин преди смъртта на Кондрашкин в околностите на Бахмут в средата на септември, в който Кондрашкин разкрива, че силите му са претърпели загуби на личен състав и че мотивацията им за борба е спаднала до критично ниво.

 

Според съобщенията Кондрашкин заявява, че руското военно командване изисква от силите му да предприемат "решителни действия", докато той знае, че личният му състав страда от критична липса на мотивация. Ходаковски отбелязва, че Кондрашкин се въздържал да изрази загрижеността си пред военното командване и продължил да обвинява за военните си неуспехи липсата на сплотеност сред руските сили.

 

Ходаковски на свой ред отбелязва, че проблемът не е в сплотеността, а в това, че Кондрашкин е трябвало да направи избор: или да "изхарчи" войниците си в боя, или да протестира срещу заповедта на руското военно командване с цената на кариерата си. Ходаковски отбеляза, че Кондрашкин така и не е имал възможност да направи този избор, защото е получил нараняване в боя веднага след разговора, и че Теплински е "спасил" 31-ва бригада ВДВ, като е взел "остатъците [от бригадата] под крилото си" и им е дал възможност да си починат от боя. Канал в Telegram, който се застъпва за Теплински, също разширява информацията на Ходаковски, като твърди, че руските сили на ВДВ - а именно елементи от руските 7-а и 76-а дивизия на ВДВ - са изправени пред подобни проблеми в западната част на Запорожка област.

 

Военният блогър твърди, че Теплински обаче вече не е в състояние да спасява тези дивизии, тъй като тихомълком е бил лишен от задълженията си. ISW не може да потвърди нито твърденията на Ходаковски, нито на подкрепящия Теплински военен блогър, но и двата разказа се опитват да представят Теплински като командир, който цени благополучието на силите си повече от кариерата си - вероятно за постигане на политически цели, които биха могли да подкрепят промени в руското военно командване. Разказът на Ходаковски за дилемата на Кондрашкин преди смъртта му подкрепя и предварителната оценка на ISW, че украинските контраофанзивни операции на юг от Бахмут може да деградират руските части, които защитават и контраатакуват района.

 

Инструктор от руското щурмово подразделение "Щурм Z" изказа предположение, че руското министерство на отбраната (МО) е отстранило генерал-лейтенант Андрей Сичевой от командването на направлението "Бахмут" поради лошото му представяне. Инструкторът твърди, че на 1 октомври руското военно командване е отстранило Сичевой от длъжността му заради провеждането на неподготвени и неподдържани контраатаки южно от Бахмут в района на Клишчиевка и Андриевка.

 

Настоящата официална позиция на Сичевой в руската армия не е известна. Преди това Сичевой е командвал руската Западна група войски в Харковска област до уволнението си в началото на септември 2022 г. Това твърдение е първата наблюдавана спекулация, че Сичевой е имал роля във военните операции в Украйна от септември 2022 г. насам. През август 2023 г. известната руска ултранационалистическа медия "Царьград" твърди, че Сичевой отказва всички журналистически искания за коментар, което показва, че Сичевой е запазил официална позиция и може би е възнамерявал да запази тази позиция в тайна.

 

На 2 октомври украинските сили напреднаха в граничната зона между Донецка и Запорожка област на фона на продължаващите контраофанзивни операции в западната част на Запорожка област и край Бахмут. Публикуваните на 2 октомври геолокационни кадри сочат, че украинските сили са напреднали северозападно от Новомайорске (на 18 km югоизточно от Вейлка Новосилка). Украинският генерален щаб съобщи, че украинските сили са продължили настъпателните операции в посока Мелитопол (Западна Запорожка област) и Бахмут.

 

ISW актуализира оценката си от 1 октомври, според която украинските сили са загубили позиции в окопна система югозападно от Роботине (13 км южно от Орихов) в резултат на руски контраатаки между 13 и 30 септември. Публикуваните на 2 октомври геолокационни кадри и сателитни снимки показват, че украинските сили вероятно са заели отново тези позиции някъде между 12 и 17 септември и в момента ги държат. Изтъкнати участници в руското информационно пространство продължават да спекулират с евентуалното бъдеще на групата "Вагнер" в рамките на Росгвардия.

 

Свързан с Кремъл военен блогър твърди на 2 октомври, че Съветът на командирите на "Вагнер" и командирът на "Вагнер" Антон Елизаров (повиквателнa позивна "Лотос") са постигнали споразумение с Росгвардия, според което персоналът на "Вагнер" трябва да подпише индивидуални и групови споразумения за присъединяване към Росгвардия преди 1 януари 2024 г. Военният блогър твърди, че груповите споразумения "служат като гаранция, че [Вагнер] няма да бъде "разкъсан" и че персоналът на "Вагнер" ще може да запази своите символи и повиквателни знаци, докато служи под Росгвардия.

 

Военният блогър твърди, че макар да не е ясно къде Росгвардия ще разположи своя персонал на "Вагнер" в Украйна, това вероятно няма да е в района на Бахмут, където според съобщенията действа бившият персонал на "Вагнер", подписал договори с руското МО под ръководството на бившия представител на "Вагнер" и настоящ служител на МО Андрей Трошев.

 

Военният блогър заявява, че бъдещето на операциите на "Вагнер" в Африка и Близкия изток също не е ясно, тъй като според съобщенията Росгвардия е одобрила само използването на самолети на "Вагнер" за операции във войната в Украйна, а новият лидер на "Вагнер", синът на Евгений Пригожин - Павел, се фокусира само върху бизнеса на "Вагнер" в Русия.

 

ISW продължава да оценява, че идеите на Кремъл за отношенията между елементите на "Вагнер" и руското правителство засега са неясни, тъй като руският президент Владимир Путин публично прегърна Трошев и подчини някои елементи на "Вагнер" на руското МО, от една страна, а от друга - руското МО ще трябва да снабдява Росгвардия с липсващото й оборудване.

 

Продължителното обсъждане на въпроса от руските военни блогъри напоследък показва, че отношенията вероятно все още не са напълно определени или оповестени. Междуетническото напрежение и твърденията за превъзходството на чеченските сили "Ахмат" над редовните руски сили продължават да предизвикват полемика в руското информационно пространство.

 

Председателят на политическата партия "Патриоти на Русия" и на комисията по националностите в Държавната дума Генадий Семигин съобщава, че на 29 септември е публикувал на уебсайта на "Патриоти на Русия" изтрито вече изявление в подкрепа на сина на ръководителя на Чеченската република Рамзан Кадиров, след като синът на Кадиров е заснет да бие задържан, обвинен в изгаряне на Корана. В публикацията се посочва, че "ако руският войник защитаваше идеалите си толкова безкомпромисно, тогава на [чеченския] батальон "Ахмат" нямаше да се налага да изритва войниците на руските въоръжени сили на бойното поле".

 

На 2 октомври постът на Семигин предизвиква широка критика в руското информационно пространство, като един от руските официални представители стига дотам, че призовава руските власти да забранят на членовете на Думата да говорят публично за войната в Украйна.

Един руски блогър обвинява Семигин, че се опитва да разпалва етническа омраза, като сравнява "храбрите чеченци със страхливите руснаци".

По-късно Семигин направи изявление в Телеграм, в което твърди, че неустановени лица са хакнали уебсайта "Патриоти на Русия", за да публикуват изявлението в знак на протест срещу законопроекта за междуетническите отношения, който неговият екип разработва.

 

Един военен блогър също разкритикува твърдението на Семигин, че хакер е публикувал съобщението, като попита защо Семигин не е свалил изявлението по-рано или как Семигин е имал достъп до уебсайта на "Патриотите на Русия", ако е бил хакнат. ISW отдавна наблюдава напрежение между чеченски и нечеченски официални лица и военни части, а продължаващата емоционална реакция в рамките на руската информация предполага, че това напрежение все още е налице.

 

През нощта на 1 срещу 2 октомври руските сили нанесоха малък по мащаб удар с дрон Шахед-131/136 по Украйна, след като през септември 2023 г. руските сили нанесоха рекорден брой удари с дрон по украинската зърнена и пристанищна инфраструктура. Украински военни съобщиха, че руските сили са изстреляли седем дрона от посока Краснодарския край и че украинската противовъздушна отбрана е свалила четири дрона.

 

Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат заяви, че въпреки че през последните дни руските сили са изстреляли по-малко дронове, руските удари все още са насочени към украински военни и инфраструктурни райони и разузнават украинската противовъздушна отбрана. Украинският военен експерт Александър Коваленко заяви на 1 октомври, че през септември 2023 г. руските сили са изстреляли рекорден брой от 521 безпилотни самолета, които са били насочени предимно към украинската пристанищна и зърнена инфраструктура.

 

Коваленко заяви, че Русия все още е зависима от Иран за производството на дронове поради проблеми с вътрешното производство и че това увеличение през септември се дължи на възможното увеличаване на производството на Иран от 100 дрона Shahed-136 на месец в края на 2022 г. до 150-200 на месец до май 2023 г.

 

Превод: News.bg

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени