Кремъл заплашва Финландия часове, след като Хелзинки заяви желание да влезе в НАТО

Премиерът на Финландия Сара Марин изрази надежда, че правителството ще приключи до средата на лятото дискусията за подаване на молба за членство в НАТО

Ракетен комплекс К-300 П "Бастион-П"
Ракетен комплекс К-300 П "Бастион-П" Източник: ИА REGNUM

Забелязано е придвижване на тежко въоръжение от територията на Русия към границата с Финландия няколко часа, след като Кремъл предупреди Хелзинки за намереието й да стане член на НАТО. Това съобщава Daily Mail. 

 

На видео, което е направено в понеделник се вижда как по линия на границата от руска страна се движат по пътя два брегови ракетни комплекса. Става дума за мобилна система за брегова отбрана К-300 П "Бастион-П", предназначена за унищожаване на надводни кораби, вкл. авионосни бойни групи. 

 

Разгръщането на руско тежко въоръжение се случва, след като министър-председателят на Финландия Сара Марин изрази надежда, че правителството ще приключи до средата на лятото дискусията за подаване на молба за членство в НАТО. 

 

Според последни социологически проучвания, 84 % от финландците смятат, че Русия представлява сериозна военна заплаха, което е с 25 % повече, отколкото през миналата година. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени