Кремълските терористи удариха Украйна с рекорден брой дронове камикадзе

Системите за ПВО са свалили повече от 40 безпилотни самолета тип "Шахед" над Киев

Атака с дронове "Шахед" срещу Киев
Атака с дронове "Шахед" срещу Киев Източник: Скрийншот видео кадър/Колаж Zonanews

"Тази нощ врагът изстреля рекорден брой ударни безпилотни летателни апарати от типа Шахед-131/136 в цяла Украйна. Основното направление на нападение е Киев", съобщиха от ВВС на Украйна, цитирани от Руската служба на BBC. Все още не е уточнен пълния броя на дроновете камикадзе, използвани за масираната атака. Русия не коментира съобщенията за атаки с дронове срещу Киев и други украински региони.

 

Представителят на Киевската градска военна администрация Михаил Шаманов твърди, че системите за противовъздушна отбрана са свалили повече от 40 безпилотни самолета тип "Шахед" над Киев в събота вечерта. "По предварителна информация има двама пострадали, като и двамата са с остра реакция на стрес. Това беше най-масираната атака в Киев през последния месец". В столицата отломки от свалени дронове паднаха в поне три района на града.

 

Експертите прогнозираха увеличаване на атаките с дронове от Русия с настъпването на студеното време. Миналата зима Москва атакува обекти на енергийната инфраструктура. Сега, след нападение с дрон, 77 жилищни сгради и 120 институции в централната част на Киев са останали без електричество, съобщи градската военна администрация на украинската столица.

 

"Водят война с гражданското население, както преди 90 години. Тогава извършиха Голодомор, сега пак им се иска, но не могат. Затова пускат "Шахед"-и по граждански обекти, но за всичк отова ще получат отговор, ще има разплата. Украинската нация я има и ще я има. Украинската държава става все по-силна", написа в Telegram ръководителят на президентската администрация Андрей Ермак. 

 

Що се отнася до безпилотните самолети в други региони на Украйна, южното командване сутринта съобщи за унищожаването на три безпилотни самолета "Шахед" - един в Николаевска област и два в Кировоградска област. "Нямаше попадения", цитира доклада изданието Babel. Началникът на Днепропетровската областна военна администрация Сергей Лисак съобщи за пет свалени дрона в неговия регион.

 

Тревогата за въздушна атака беше отменена в Киев след най-масовото нападение на дронове камикадзе в последно време. Тревогата е продължила 6 часа и 8 минути, според РБК-Украйна.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени