Кремълските военнопрестъпници попълват руските войски в Украйна с криминали и затворници

Подобна тактика е използвал Съветският съюз по време на Второта световна война с т.н. "затворнически" батальони

Руски военни, руски военнопрестъпници, руски окупатори
Руски военни, руски военнопрестъпници, руски окупатори Източник: Telegram

Затворниците в наказателната колония в Санкт Петербург очакваха посещение от служители, мислейки, че ще бъде някаква проверка. Вместо това пристигнаха мъже в униформи и им предложиха амнистия - ако се съгласят да се бият заедно с руската армия в Украйна, пише АП. През следващите дни около дузина са напуснали затвора, според жена, чийто приятел излежава присъда там. Говорейки при условие за анонимност, тъй като се страхува от репресии, тя каза, че нейният приятел не е сред доброволците, въпреки че с годините, които остават от присъдата му, той "не можеше да не мисли за това".

 

Докато Русия продължава да търпи загуби при инвазията си в Украйна, която вече наближава шести месец, Кремъл отказа да обяви пълна мобилизация - ход, който може да бъде много непопулярен за президента Владимир Путин. Вместо това това има тайно усилие за набиране, което включва използване на затворници, за да се компенсира недостига. Това се случва и на фона на съобщенията, че стотици руски войници отказват да се бият и се опитват да напуснат армията.

 

"Виждаме огромен отлив на хора, които искат да напуснат зоната на военните действия - тези, които служат от дълго време и тези, които са подписали договор съвсем наскоро", каза Алексей Табалов, адвокат, който ръководи Юридическо училище за наборна служба. Табалов се сблъсква с наплив от мъже, които искат да прекратят договорите си "и аз лично оставам с впечатлението, че всеки, който може, е готов да избяга", каза Табалов в интервю за Асошиейтед прес. "Министерството на отбраната започва да копае дълбоко, за да намери онези, които може да убеди да служат".

 

Въпреки че Министерството на отбраната отрича да се провеждат каквито и да било "мобилизационни дейности", властите изглежда правят всичко възможно, за да увеличат набирането. Билбордове и реклами в обществен транспорт в различни региони провъзгласяват "Това е работата", призовавайки мъжете да се присъединят към професионалната армия. Властите създадоха мобилни центрове за набиране на персонал в някои градове, включително един на мястото на полумаратона в Сибир през май.

 

Областните администрации формират "доброволчески батальони", които се рекламират по държавната телевизия. Бизнес всекидневникът "Комерсант" преброи най-малко 40 такива организации в 20 региона, като служители обещават на доброволците месечни заплати, вариращи от еквивалента на $2150 до близо $5500, плюс бонуси. АП преброи хиляди свободни места в уебсайтове за търсене на работа за различни военни специалисти.

 

Британската армия заяви тази седмица, че Русия е сформирала голяма нова сухопътна сила, наречена 3-ти армейски корпус от "доброволчески батальони", търсейки мъже до 50-годишна възраст и изискващи само средно образование, като същевременно предлага "доходоносни парични бонуси", след като те са разположени в Украйна. Но в медиите се появяват и оплаквания, че някои не получават обещаните си плащания, въпреки че тези доклади не могат да бъдат независимо проверени.

 

В началото на август Табалов каза, че е започнал да получава множество молби за правна помощ от резервисти, на които е наредено да участват в двумесечно обучение в райони близо до границата с Украйна. Набирането на затворници се извършва през последните седмици в цели седем региона, коментира Владимир Осечкин, основател на групата за правата на затворниците Gulagu.net, цитирайки затворници и техните роднини, с които неговата група се е свързала.

 

Това не е първият път, когато властите използват подобна тактика - Съветският съюз използва "затворнически батальони" по време на Втората световна война. При сегашните обстоятелства, каза Осечкин, не Министерството на отбраната набира затворници - вместо това, това е сенчестата частна военна сила на Русия, групата "Вагнер". Евгений Пригожин, предприемач, известен като "главния готвач на Путин" заради договорите си за кетъринг с Кремъл и според съобщенията мениджър и финансиращ "Вагнер", отхвърли съобщенията, че лично е посещавал затвори, за да набира осъдени, в писмено изявление, публикувано от негови представители този месец. Всъщност Пригожин отрича да има каквито и да било връзки с "Вагнер", която според съобщенията е изпратила военни контрактори на места като Сирия и Субсахарска Африка.

 

Според Осечкин на затворници с военен или правоприлагащ опит първоначално е било предложено да отидат в Украйна, но по-късно това е било разширено до затворници с различен произход. Той изчисли, че към края на юли около 1500 може да са подали молби, привлечени от обещания за големи заплати и евентуални помилвания. Сега, много от тези доброволци - или техните семейства - се свързват с него и се опитват да се измъкнат от ангажиментите си, като му казват: "Наистина не искам да отида".

 

Според жената, чийто приятел излежава присъдата си в наказателната колония в Санкт Петербург, предложенията да напусне затвора са "искрица надежда" за свобода. Но тя каза, че той й е казал, че от 11 доброволци осем са загинали в Украйна. Тя добави, че един от доброволците е изразил съжаление за решението си и не вярва, че ще се върне жив. Нейният акаунт не можеше да бъде независимо потвърден, но е в съответствие с множество доклади на независими руски медии и правозащитни групи. Според тези групи и военни адвокати, някои войници и служители на правоприлагащите органи са отказали разполагане в Украйна или се опитват да се върнат у дома след няколко седмици или месеци битки.

 

Медийни съобщения за отказ на някои войски да се бият в Украйна започнаха да се появяват през пролетта, но правозащитни групи и адвокати започнаха да говорят едва за броя на отказите, достигащ стотици миналия месец. В средата на юли Фондация "Свободна Бурятия" съобщи, че около 150 мъже са успели да прекратят договорите си с Министерството на отбраната и са се върнали от Украйна в Бурятия, регион в Източен Сибир, който граничи с Монголия.

 

Някои от военнослужещите са изправени пред последствия. Табалов, адвокатът на правната помощ, каза, че около 80 други войници, които са искали да анулират договорите си, са били задържани в контролирания от Русия град Брянка в района на Луганск в Източна Украйна, според техни роднини. Миналата седмица той каза, че арестът в Брянка е затворен заради медийното внимание. Но родителят на един офицер, който е задържан след опит да се измъкне от договора си, каза пред АП тази седмица, че някои все още са задържани другаде в региона. Родителят поиска анонимност от съображения за безопасност.

 

Табалов каза, че военнослужещият може да прекрати договора си по убедителна причина - обикновено не е трудна - въпреки че решението обикновено зависи от неговия командир. Но добави: "В условията на военни действия нито един командир не би признал подобно нещо, защото откъде ще намерят хора, които да воюват?"

 

Александра Гармажапова, ръководител на фондация "Свободна Бурятия", каза пред АП, че войниците и техните роднини се оплакват от командири, които късат известия за прекратяване и заплашват отказващите" със съдебно преследване. Към края на юли фондацията заяви, че е получила стотици искания от войници, които искат да прекратят договорите си. "Получавам съобщения всеки ден", каза Гармажапова.

 

Табалов каза, че някои войници се оплакват, че са измамени за това къде отиват и не са очаквали да попаднат във военна зона, докато други са изтощени от битките и не могат да продължат.

Рядко, ако изобщо, те се появяват мотивирани от антивоенни убеждения, каза адвокатът. Русия ще продължи да се сблъсква с проблеми с войниците, които отказват да се бият, каза военният анализатор Майкъл Кофман, но не бива да се подценява способността на Русия да "премине... с половинчати мерки".

 

"Ще имат много хора, които напускат или хора, които по принцип не искат да отидат", каза Кофман, директор на базираната във Вирджиния Програма за изследвания на Русия в Центъра за военноморски анализи, в скорошен подкаст . "И те използват много мерки, за да се опитат да държат хората. Но в крайна сметка те не могат да направят толкова много.

Превод: News.bg

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени