Крилати ракети Storm Shadow унищожиха руско секретно ПВО поделение в Крим

Атакувана е руската военна част 85683 в планината Ай-Петри

ПВО базата на върха на планината Ай-Петри в Крим
ПВО базата на върха на планината Ай-Петри в Крим Източник: Telegram

Руската база за противовъздушна отбрана на връх Ай-Петри в Кримските планини е била повредена в резултат на ракетно нападение срещу окупирания полуостров Крим рано сутринта на 13 май. Командирът на военното подразделение е загинал, съобщи руският Telegram канал ASTRA, позовавайки се на източници от службите за спешна помощ на анексирания регион.

 

Атака със Storm Shadow по секретната ПВО база 
Информацията гласи, че около 6 ч. сутринта няколко ракети, вероятно Storm Shadow, са атакували военна част 85683 на Ай-Петри.

 

Крилата ракета
Крилата ракета "Storm Shadow" Източник: Twitter

В планината се намира "секретна" военна база за противовъздушна отбрана на 3-ти радиотехнически полк на руските въоръжени сили, съобщава Telegram каналът ASTRA, а същото е споделено и от канала "Кримски вятър".


В резултат на ракетното попадение е повредена голяма част от техниката във военното поделение, загинали са командирът му Александър Кулаков и още един военнослужещ. Има и ранени, като броят им се уточнява, гласи информацията.

 

Какво има на върха на планината Ай-Петри?

Още по съветско време там е създаден радиотехнически център за далечно разузнаване и насочване на противовъздушната отбрана. Куполите на радиолокационните съоръжения често са привличали вниманието на туристите. Под тези куполи са скрити радарни системи, разказва изданието "Крим.Реалии".

 

Създаден е и военен лагер за тези, които обслужват съоръженията. 3-ти радиотехнически полк е военно формирование в състава на радиотехническите войски на Въздушно-космическите сили на Русия. Сформиран е през 2014 г. след анексирането на Крим от Руската федерация - на базата на 40-та радиотехническа бригада на украинските военновъздушни сили. Щабът на формированието е разположен в град Севастопол.

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени