Критична ситуация с бежанците в Гърция

Преди дни експерти предупредиха, че в Гърция се наблюдава надигането на четвърта вълна от пандемията

Критична ситуация с бежанците в Гърция
Критична ситуация с бежанците в Гърция Източник: AFP

С хиляди мигранти без документи в Гърция и милиони в Европа има опасения, че борбата срещу пандемията е компрометирана поради факта, че по-голямата част от тях нямат достъп до ваксинация. За това съобщава в. "Катимерини". Хиляди хора без документи остават невидими за държавата, въпреки че те работят в критични и чувствителни сектори като туризъм, кетъринг, домакински помощници и селското стопанство.

 

Ситуацията е сериозна пречка за стадния имунитет и ефективната защита на общественото здраве. Източници от министерството на миграцията се позовават на "целенасочени действия", за да информират мигрантите, които не живеят в заведения, за да получат временна регистрация за "Здравно осигуряване", за да могат да бъдат ваксинирани "без да бъдат задържани и преследвани".

 

Преди дни експерти предупредиха, че в Гърция се наблюдава надигането на четвърта вълна от пандемията. Неотдавнашно проучване на Pulse за телевизия Skai установи, че повечето гърци заявяват, че ще се ваксинират, а мнозинството подкрепя задължителната ваксинация за някои групи от населението. 41% от гърците са ваксинирани с две дози. Правителството вече нареди задължителна ваксинация на здравни работници и персонал в домовете за възрастни след рязко нарастване на новозаразените в средата на жизнено важния туристически сезон.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени