Криволап: Украйна защитава НАТО в момента, а не обратното

Той призова НАТО да предостави на Киев изтребители F-16 и системи "Пейтриът"

Украински военни
Украински военни Източник: УНИАН

Дано всички вече разберат, че ако Владимир Путин победи Украйна, той няма да спре тук, ще продължи напред. И той ще продължи напред с помощта на украинците, които ще окове. Не изключвам да има настроения сред украинците за "отмъщение срещу европейците, които ни изоставиха".

 

Това каза експертът по авиация и бивш инженер-изпитател в конструкторското бюро "Антонов" Константин Криволап пред агенция УНИАН. По думите му НАТО се нуждае много повече от Украйна, отколкото обратното, защото в момента Украйна защитава НАТО.

 

"Могат ли най-модерните специални части на армията на НАТО да направят това, което нашите момчета сега правят на фронта? Никога...", посочи Константин Криволап.

Той коментира информацията, че САЩ са поискали от Киев да спре да атакува петролни рафинерии дълбоко на руска територия.

 

"Въпреки всички изявления на американците, смятам, че подобни атаки трябва да продължат. Унищожаването на руските рафинерии няма нищо общо с цените на петрола на световния пазар. Подобни изказвания най-вероятно са свързани с политиката на Съливан (съветник по националната сигурност на президента на САЩ), че няма нужда да дразним Русия", заяви военният експерт.

 

"Ако погледнете общия производствен капацитет на руските предприятия и съоръжения, които ударихме, се оказва, че повече от 50% от руската петролна индустрия е ударена. Това не означава, че капацитетът е намалял с 50%, защото нивото на щетите е различно във всички тези рафинерии. Но фактът, че 50% от рафинериите са покрити, е факт. Последните данни сочат спад на производството с 15%. Сега компенсират това с бензин от Беларус и Казахстан", обясни той.

 

Криволап призова НАТО да предостави на Киев изтребители F-16 и системи "Пейтриът". Той също така заяви, че Владимир Путин е много разстроен от потапянето на руски кораби в Черно море. "Огромни кораби, които са гордостта на флота, гордостта на нацията, са унищожени от дрон с двигател на мотоциклет. Трудно е да се примири с това... Путин е много разстроен", заяви Криволап.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени