Кризата с мигрантите на границата с Беларус заплашва сигурността на целия ЕС, смята полският премиер

Според полската гранична охрана около 800 мигранти се намират от беларуската страна на оградата

Матеуш Моравецки
Матеуш Моравецки Източник: Sputnik

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки заяви, че мигрантската криза по границата с Беларус заплашва стабилността и сигурността на целия ЕС, предаде Франс прес.

 

"Затварянето на полската граница е важно за нашия национален интерес. Но днес цялата стабилност и сигурност на ЕС са заложени на карта", заяви в Туитър Моравецки.

 

Рано тази сутрин, по изгрев слънце, той посети граничния район, придружаван от полския министър на отбраната Мариуш Блашчак. Той благодари на граничарите за работата им и подчерта, че те действат много професионално, предаде полската агенция ПАП.

 

Беларус днес, 9 ноември, разкритикува Варшава, че отправя безпочвени обвинения, че Минск стои зад опитите за незаконно преминаване на границата от хиляди мигранти. "Беларуското министерство на отбраната смята, че тези обвинения от полската страна са неоснователни и неоправдани", се казва в изявление на ведомството. В него Полша е обвинена, че нарочно засилва напрежението.

 

Стотици мигранти и днес се намират на границата на Беларус с Полша, където тази нощ беше мразовита. Според полската гранична охрана около 800 мигранти се намират от беларуската страна на оградата, част от голяма група от около 4000 мигранти, намиращи се в съседна гора.

 

Според говорител на полските специални служби в Беларус може да има до 12 000 мигранти. Полските власти затвориха рано тази сутрин пропускателен пункт на границата с Беларус, близо до мястото, където вчера хиляди мигранти се опитаха на навлязат на полска територия. Полша изпрати допълнителни военни, граничари и полиция на границата с Беларус. Съседна Литва предупреди, че може да въведе извънредно положение по литовско-беларуската граница.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени