Куба отменя парада за 1 май поради липса на гориво

Въпреки това комунистическото правителство в Куба твърди, че неговият държавен модел е най-добрият за страната

Куба
Куба Източник: Twitter

За първи път след революцията от 1959 г. Куба отменя традиционния първомайски парад поради икономически причини, а именно- остър недостиг на гориво, съобщи BBC.

 

Всяка година стотици хиляди хора пристигат с автобуси от целия остров, за да изпълнят Площада на революцията в Хавана на Международния ден на труда.

 

През последните седмици на бензиностанциите се извиват дълги опашки, като шофьорите в някои случаи чакат и с дни. Докато Куба има достъп до нискокачествен суров петрол, санкционираният от САЩ остров няма съоръжения за преработката му.

 

През последните години с 50% са намалели доставките на висококачествен суров петрол от най-големият доставчик на гориво за Куба Венецуела.

 

Въпреки това комунистическото правителство в Куба твърди, че неговият държавен модел е най-добрият за страната и обвинява за проблемите единствено дългогодишните санкции на САЩ.

 

До този момент Парада за 1 май е отменян единствено през 2020 г. и 2021 г. заради Covid пандемията.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени