Кулеба: Колкото повече военни цели унищожаваме на територията на Русия, толкова по-скоро войната ще свърши

Външният министър обясни, че Украйна моли партньорите да обмислят възможността за сваляне на руски ракети над Украйна

Аналена Бербок и Дмитро Кулеба
Аналена Бербок и Дмитро Кулеба Източник: Пресслужба на украинското МВнР

Украинският външен министър Дмитро Кулеба заяви, че не трябва да има пречки западните оръжия да нанасят удари по руска територия, защото колкото повече военни цели на територията на Руската федерация бъдат унищожени, толкова по-скоро ще свърши войната. Според кореспондента на  УНИАН  Кулеба е заявил това на съвместен брифинг с германския външен министър Аналена Баербок в Киев.

 

"Украйна трябва да може да нанася удари по военни цели на територията на Руската федерация. Защото това е територията, от която смъртта и разрухата идват в Украйна. И ако някой си мисли, че трябва да сме в слаба позиция и да седим и да чакаме смъртта да дойде за нас - няма да дочакате нито нашата смърт, нито нашата слабост. И е по-добре да сте на страната на Украйна. Защото, подчертавам, колкото повече военни цели можем да унищожим на територията на Руската федерация, толкова по-скоро тази война ще приключи с победата на Украйна", подчерта Кулеба.

 

Дмитро Кулеба
Дмитро Кулеба Източник: Profi Media

Украинският външен министър изрази своята убеденост, че няма нищо, което би попречило на партньорите да вземат решение да свалят руски ракети над територията на Украйна.

 

"Няма нито един правен, свързан със сигурността или морален аргумент, който да пречи на нашите партньори да свалят руски ракети над територията на Украйна от тяхна територия. Тези, които казват, че подобни действия биха били ескалация, манипулират. Много пъти сме чували аргумента за необходимостта да се избегне ескалация, но през последните две години единствената страна, която се занимава с ескалация, е Руската федерация", подчерта Кулеба.

 

Външният министър обясни, че Украйна моли партньорите да обмислят възможността за сваляне на руски ракети над Украйна.

 

"Ето защо, първо, ние наистина молим партньорите да обмислят възможностите, при които руските ракети, не руски самолети с руски пилоти на борда, а парчета желязо, които носят смърт от Русия в Украйна, така че те да бъдат прихванати от територията на нашите партньорски страни", каза Кулеба.

 

В същото време министърът добави, че има алтернативен вариант. "Има алтернативно решение на това: просто осигурете тогава, ако не искате да го направите, просто ни осигурете всички средства, необходими за това. Ние ще ги разположим на територията на Украйна и сами ще прихванем тези ракети", каза Кулеба.

 

Той каза, че има предвид системите за противовъздушна отбрана и бойните самолети със съответните технически възможности. "Но да заемате позиция, при която хем няма да ни дадете ПВО системи, хем не подкрепяте свалянето на руските ракети от ваша територия над територията на Украйна - това наистина е позиция, която единствено дава спокойствие на агресора", каза Кулеба.

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени