Кулеба: Украйна води "активни преговори" за придобиването на две батареи "Patriot" и една "SAMP-T"

Кулеба е уверен, че ако страните, в които се намират тези системи, са готови да ги прехвърлят в Украйна, тогава би било "въпрос на седмици" Киев може да ги получи

Кулеба разказа за преговорите относно придобиване на 2 батареи Patriot и 1 SAMP-T
Кулеба разказа за преговорите относно придобиване на 2 батареи Patriot и 1 SAMP-T Източник: Колаж/ УНИАН

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба заяви, че Украйна води "активни преговори" за придобиването на две батареи "Patriot" и една "SAMP-T".

Според него всички батареи "Patriot" в крайна сметка зависят от решението на САЩ, защото това е американска система.

 

"Знаем точно къде и какво се намира. Вече се водят активни преговори за 2 батареи "Patriot" и една батарея SAMP-T", каза той в интервю, част от което беше оповестено публично в ефира на националния телемаратон, цитиран от УНИАН.

 

Кулеба е уверен, че ако страните, в които се намират тези системи, са готови да ги прехвърлят в Украйна, тогава би било "въпрос на седмици" Киев може да ги получи.

 

Ръководителят на украинското външно министерство обсъди и с италианския външен министър Антонио Таяни търсенето на системи за противовъздушна отбрана за Украйна.

 

Кулеба отбеляза, че е обсъдил конкретни стъпки за това как Италия, която председателства Г-7, може да вземе активно участие в търсенето на системи за противовъздушна отбрана и вземането на решения за доставката им в Украйна.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени