Латвия удължи срока на извънредното положение по границата си с Беларус до 10 ноември

Удължаването на извънредното положение ще позволи на латвийските гранични служби да продължат да връщат обратно мигрантите, които са влезли незаконно в страната от Беларус

Латвия
Латвия Източник: Pinterest

Латвия удължи срока на извънредното положение по границата си с Беларус до 10 ноември на фона на продължаващия вече година спор относно преминаването на мигранти и на засилените опасения във връзка с войната на Русия в съседна Украйна, предаде ДПА.

 

Вчерашното решение на правителството означава, че извънредното положение остава в сила вече почти година. То беше въведено за първи път, когато хиляди мигранти се опитаха да преминат външните граници на Европейския съюз като прекосят в балтийските републики и Полша.

 

ЕС обвини авторитарния беларуски президент Александър Лукашенко, че умишлено превозва до Минск хора от кризисни региони, за да ги вкара нелегално в ЕС и да дестабилизира Запада.

 

Удължаването на извънредното положение ще позволи на латвийските гранични служби да продължат да връщат обратно мигрантите, които са влезли незаконно в страната от Беларус.

 

По данни на латвийското министерство на вътрешните работи броят на незаконните преминавания е намалял донякъде, но граничните служители все още откриват мигранти, които се опитват да влязат в Латвия от Беларус.

 

Смята се, че войната на Русия в Украйна е допълнителен фактор за решението, тъй като Латвия граничи с Русия и Беларус, която е съюзник на Москва.

 

Официални данни, публикувани от властите в Рига, показват, че граничните служители са предотвратили почти 6800 опита на мигранти да преминат незаконно границата, откакто през август 2021 г. за първи път беше обявено извънредно положение.

Още от "Светът"

Украйна извърши през нощта мощна атака с дронове срещу Русия, съобщи източник от украинското военно разузнаване

Най-малко три енергийни подстанции и склад за гориво са били поразени в съвместна операция на Службата за сигурност на Украйна (СБУ),  военното разузнаване (ГУР) и специалните сили

Прочетете повече прочетете повече

Украинците свалиха руски стратегически бомбардировач Ту-22 на 300 км навътре в Русия (ВИДЕО)

Говорителят на ВВС на украинските въоръжени сили Иля Евлаш нарече унищожаването на Ту-22М3 "вендета за това, че руската стратегическа авиация атакува мирни градове, където загинаха цивилн

Прочетете повече прочетете повече

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени