Латвийският парламент обяви Русия за държава, подкрепяща тероризма

Според латвийските парламентаристи Русия от "много години подкрепя и финансира терористични режими и организации по различни начини - пряко и косвено"

Латвийският парламент
Латвийският парламент Източник: Life.ru

Парламентът на Латвия обяви днес, че Русия е "държава, която подкрепя тероризма", чийто действия в Украйна представляват "целенасочен геноцид срещу украинския народ". Изявлението на парламента беше публикувано на сайта на институцията и беше незабавно приветствано от официален Киев, съобщи БТА. Парламентът "признава Русия за държава, подкрепяща тероризма", и приканва другите страни "да изразят същото мнение", се казва в документа.

 

Според латвийските парламентаристи Русия от "много години подкрепя и финансира терористични режими и организации по различни начини - пряко и косвено". Депутатите "решително осъждат военната агресия и широкомащабното нахлуване в Украйна (. . .) станало с подкрепата на беларуския режим". В тази връзка парламентаристите призовават "евроатлантическата общност и партньорите й спешно да засилят и въведат всеобхватни санкции срещу Русия".

 

В документа по-специално се казва, че латвийските депутати определят "за тероризъм насилието, предприето от Русия с политически цели срещу цивилни". Според депутатите, Москва умишлено използва боеприпаси, забранени на международно ниво, за да всява страх и да убива цивилни граждани", се посочва още в текста.

 

"Русия използва страданието и сплашването като инструменти в своите опити да отслабят морала на украинския народ и въоръжените ѝ сили, както и да парализират функционирането на държавата с цел окупирането на Украйна", се посочва още в декларацията.

 

Парламентът в Рига също така поиска от Европейския съюз да спре издаването на туристически визи за граждани на Русия и Беларус. Депутатите подчертават, че руската инвазия се води "с подкрепата и участието на беларуския режим" и призовават международната общност да наложи на Беларус същите санкции, които въведе срещу Русия.

 

След публикуването на днешната декларация украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба изрази благодарност на латвийския парламент, като заяви, че документът идва "в точния момент".

 

"Русия отдавна заслужава това определение за себе си заради своите действия, и то не само заради тези в Украйна", допълни той, като призова и други държави и организации да последват латвийския пример.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени