Le Monde: САЩ вече не възразяват срещу поканата на Украйна в НАТО

Според изданието Байдън може да започне процеса на подготовка да покани Украйна в НАТО по време на преходния период, ако Камала Харис спечели президентските избори в САЩ

САЩ-Украйна
САЩ-Украйна Източник: Прессекретариат на Президента на Украйна

Съединените щати вече нямат "принципни възражения" срещу поканата на Украйна в НАТО. Това стана известно след разговорите между Джо Байдън, Еманюел Макрон, Олаф Шолц и Киър Стармър в Берлин на 18 октомври, пише Le Monde, позовавайки се на източник измежду европейски дипломати.

 

Според изданието Байдън може да започне процеса на подготовка да покани Украйна в НАТО по време на преходния период, ако Камала Харис спечели президентските избори в САЩ. Източникът също така отбелязва, че промяната в позицията на Вашингтон може да повлияе на решението на Берлин, който засега се противопоставя на поканата на Киев в алианса.

 

На срещата бяха обсъдени и други точки от "плана за победа", представен по-рано от Володимир Зеленски. "Това е амбициозен план, той повдига сложни въпроси, по които няма спонтанно сближаване на мненията", каза събеседникът на вестника.

 

Освен това лидерите на четирите страни обсъдиха възможността да позволят на Украйна да нанася удари със западни оръжия по цели на руска територия. Според източника Франция и Великобритания подкрепят това решение, докато САЩ и Германия са против, опасявайки се от ескалация на конфликта.

 

На 18 октомври вицепремиерът на Украйна за европейската и евроатлантическата интеграция и министър на правосъдието Олга Стефанишина заяви, че въпросът за приемането на Украйна в НАТО без окупираните територии не се разглежда. Също така, според нея, членството на Киев в алианса е възможно едва след края на войната, но самата покана към блока може да промени ситуацията.

 

На 16 октомври президентът на Украйна Володимир Зеленски представи във Върховната рада "план за победа", който включва пет основни точки и три тайни допълнения. Киев планира да изпълни четири от тях до края на 2024 г. Ключов приоритет за Украйна, според плана на Зеленски, е да получи покана за членство в НАТО.

Още от "Светът"

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени