Лекари предупреждават: Навални може да умре всеки момент

Сред четиримата лекари, които настояват за незабавен достъп до Навални, е неговият личен лекар Анастасия Василиева

Алексей Навални
Алексей Навални Източник: Twitter

Състоянието на известния противник на Кремъл Алексей Навални се влошава драстично. Лекари предупредиха, че има риск да получи инфаркт "във всеки един момент" и да почине, тъй като здравето му бързо се влошава и призовават за незабавен достъп до пациента, предаде АФП. От февруари Навални излежава присъда от 2,5 години затвор в град Покров на около 100 километра източно от Москва по обвинения за присвояване. На 31 март той обяви гладна стачка.

 

Сред четиримата лекари, които настояват за незабавен достъп до Навални, е неговият личен лекар Анастасия Василиева. В събота Василиева публикува в Туитър отворено писмо от медиците до ръководителя на федералната затворническа служба на Русия. По думите ѝ калият в кръвта на Навални е достигнал "критични нива" и се налага спешно лечение.

 

Амерканският президент Джо Байдън отправи критики към Кремъл и заяви, че ставаме свидетели на абсолютна несправедливост. Над 70 знаменитости от цял свят, сред които Джъд Лоу, Ванеса Редгрейв и Бенедикт Къмбърбач изпратиха отворено писмо до руския президент Владимир Путин с искане намиращия се в затвора опозиционен лидер Алексей Навални да получи медицинска помощ. В призива им, публикуван във френския в. "Монд“, се посочва, че той, като руски гражданин, има законното право да бъде прегледан и лекуван от избран от него лекар.

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени