Левицата идва на власт в Норвегия след 8 години управление на "Желязната Ерна"

Основата част от предизборната кампания бе фокусирана върху петрола и природния газ

Лидерът на Работническата партия в Норвегия Йонас Гар Стьоре (вторият отдясно наляво)
Лидерът на Работническата партия в Норвегия Йонас Гар Стьоре (вторият отдясно наляво) Източник: Twitter

Лявата опозиция в Норвегия, водена от Йонас Гар Стьоре, победи на парламентарните избори, произведени вчера и доминирани от темата за съдбата на петролните дейности на страната. Така бе сложен край на осем години управление на десницата, отбелязват световните агенции.

 

"Очаквахме, надявахме се, работихме толкова здраво и сега ние можем най-накрая да кажем: Постигнахме го", заяви пред симпатизанти Йонас Гар Стьоре, който се очертава да е бъдещ премиер на страната. При преброени 97,5 процента от подадените бюлетини Работническата партия и още четири други левоцентристки партии се очертава да получат съчетано 100 места в 169-местния парламент, посочва Ройтерс. Досега те имаха 81 места. Изискват се 85 места, за да се извоюва мнозинство в законодателния орган.

 

Но Гар Стьоре би могъл да сформира правителство на мнозинството, в което освен неговата Работническа партия, да влизат само още две партии - Партията на центъра и Социалистическата лява партия. Трите заедно са напът да получат общо 89 места. Това им позволява дори да избегнат сътрудничеството с останалите две леви партии - марксистката партия Червените и противниците на петролната индустрия от Партията на зелените.

 

Но дори коалиция с Партията на центъра, чийто електорат е базиран повече в селските райони на страната, и до голяма степен градската Социалистическа лява партия се очертава трудна задача, тъй като двете политически сили имат различни възгледи по разнородни теми, от данъци до петрола.

 

Управление с правителство на малцинството също би било опция за Работническата партия. Гар Стьоре вече каза, че неговото правителство ще се фокусира върху намаляване на въглеродните емисии, но подчерта, че отхвърля каквито и да е ултиматуми относно енергийната политика, която ще води.

 

Консервативната досегашна премиерка на Норвегия Ерна Сулберг призна поражението си и ще се оттегли от поста. През годините заради политиката си, в която тя демонстрираше твърдост, Сулберг беше наричана "Желязната Ерна". По време на управлението си тя разшири разработването на петролните находища, намали данъците и се постара да направи държавната администрация по-ефикасна, посочва Асошиейтед прес.

 

Основата част от предизборната кампания бе фокусирана върху петрола и природния газ, които помогнаха на Норвегия да стане една от най-богатите страни в света. Но страховете от климатичните промени поставиха бъдещето на отрасъла под въпрос. В него пряко заети са над 5 процента от работната ръка на страната и делът му в норвежкия износ е над 40 процента. Но норвежците са и едни от най-съвестните към климата потребители в света и повечето нови коли, които купуват сега, са електрически.

 

Повечето от норвежкия газ и петрол идват от разработени находища в Северно море, но повечето от непокътнатите резерви на страната са в Баренцово море под Арктическия кръг. Това е червена линия, която не бива да се преминава според еколозите, които биха могли да изиграят ключова роля за това Норвегия да бъде управлявана от правителство на мнозинството.

 

Бъдещият премиер на страната Йонас Гар Стьоре е бивш държавен служител, който беше избран в парламента през 2009 г. Той притежава също така голям дял от семейна компания. Бил е и външен министър в периода 2005-2013 г. при премиера Йенс Столтенберг и пое ръководството на Работническата партия, когато Столтенберг стана генерален секретар на НАТО.

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Израелският премиер Нетаняху: Отговорът на иранската атака трябва да се осъществи умно

Вчера израелската армия обеща да отвърне на масираната и безпрецедентна атака на Иран, въпреки призивите на много страни, начело със САЩ, да се избегне разрастване на конфронтацията в Близкия изток

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени