Левият кандидат Лула да Силва печели президентските избори в Бразилия

77-годишният Лула да Силва се връща на власт, след като през 2018 г. беше вкаран в затвора

Лула да Силва
Лула да Силва Източник: EPA

Бразилските избирателни власти съобщиха в неделя, че Луиз Инасио Лула да Силва от лявата Партия на трудещите се печели втория кръг от президентските избори в Бразилия срещу досегашния крайнодесен президент Жаир Болсонаро, съобщи Асошиейтед прес.

 

След преброяване на 98,8 процента от гласовете Лула да Силва получава 50,8 процента, а Болсонаро - 49,2 процента. Върховният изборен съд обяви, че победата на Лула да Силва вече е математически сигурна.

 

Лула да Силва, който вече беше президент в периода 2003 - 2010 г., обеща да върне страната към просперитета от миналото, но е изправен пред предизвикателствата на едно поляризирано общество.

 

77-годишният Лула да Силва се връща на власт, след като през 2018 г. беше вкаран в затвора, което го отстрани от президентската надпревара тогава и отвори пътя за избирането на Жаир Болсонаро.

Още от "Светът"

Полша иска да поддържа възможно най-добри връзки със САЩ, независимо кой е на власт, заяви външният министър Радослав Ши

Посещението на Шикорски във Вашингтон целеше да му даде възможност да обсъди с американски официални представители двустранните отношения, въпросите на сигурността и войната в Украйна

Прочетете повече прочетете повече

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени