"Личният геронтолог" на Путин, който планираше да доживее до 100 години, почина

През 2017 г. Путин награди Хавинсон с орден "Дружба" за специални постижения в областта на медицината

Владимир Путин и Владимир Хавинсон
Владимир Путин и Владимир Хавинсон Източник: ВКонтакте

Един от водещите руски геронтолози, основател на Института по биорегулация и геронтология, академик на Руската академия на науките Владимир Хавинсон почина на 77-годишна възраст. Това съобщи заместник-губернаторът на Санкт Петербург Олег Ергашев.

 

От началото на 90-те години ученият, когото медиите нарекоха "личен геронтолог" на Владимир Путин, се занимава с проблемите на стареенето и удължаването на активния живот, регистрирайки 13 лекарства и 64 вида хранителни добавки на пептидна основа.

 

През 2017 г. Путин награди Хавинсон с орден "Дружба" за специални постижения в областта на медицината. В интервю за сайта "Фонтанка", дадено в навечерието на наградата, Хавинсън каза, позовавайки се на Библията, че ресурсът на човешкото тяло може да достигне 120 години, а минимумът е 100 години. 

 

"В Стария Завет е написано, че Бог е дал толкова много на човека", обясни Хавинсън. — Максималният рекорд на Гинес е 122 години за французойката Анна Калман, в Русия рекордът е 117 години за Варвара Семенякова. Следователно 100 години е минимумът".

 

Той обеща на Путин "поне 20 години" активен живот и го нарече "модел" с "блестящ потенциал". Хавинсън също така подчерта, че медицината трябва да удължи живота на държавниците, защото "по правило няма кой да замени опитен лидер". "И без него в страната ще започне политическа криза", обясни ученият.

 

"Откриването на пептиди и пептидни биорегулатори, базирани на тях, донесе на Хавинсън световна слава", пише Ергашев в некролог на страницата си в социалната мрежа ВКонтакте. Той добави, че откритията на Хавинсън са помогнали да се запази здравето на ликвидаторите на последиците от аварията в Чернобил, жертвите на земетресението в Спитак и повече от 112 милиона души по света.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени