Лидерът на германския ХДС Армин Лашет: Няма причини за отмяната на санкциите срещу Русия

Армин Лашет, който наследи Ангела Меркел начело на ХДС е категоричен, че Русия в много отношения е противник на Запада, макар че по определени теми може да се търси взаимодествие. Това казва той в интервю за в. "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

Армин Лашет
Армин Лашет Източник: Wikimedia Commons

Новият председател на Христиан-демократицния съюз на Германия Армин Лашет, който е потенциален бъдещ канцлер на страната, е категоричен, че няма причини за отмяна на санкциите срещу Русия. Той също така е убеден, че трябва да се работи за постигане на по-голям прогрес в изпълнението на Минските споразумения. Лашет казва в интервюто за влиятелния германски вестник, че както и преди съществуват скрити и явни актове на агресия там, където доминира Русия - например в Източна Украйна. Според него санкциите са наложени основно заради незаконната анексия на Крим. 
"Друга част засяга реализацията на Минските споразумения и конфликта в Източна Украйна. Що се касае до първото - там бих искал да видя повече прогрес. И порад итова няма причини да бъдат отменени санкциите сега", казва новият лидер на ХДС в Германия. 

 

В интервюто Лашет заявява също така, че непризнаването на Крим за руска територия остава категорична позиция на Германия и Запада.
"Моята позиция по отношение на Русия е абсолютно прозрачна. Русия в много отношения се явява наш противник, но въпреки това има важни теми, за решаването на които се нуждаем от взаимодействие с Русия". И дава за пример изпълнението на Парижкото споразумение по климата, урегулирането на конфликта в Либия, изпълнението на споразумението с Иран и т.н.
По отношение на проекта "Северен поток-2" Армин Лашет смята, че трябва да се продължи политиката на днешното германско правителство по този въпрос като непременно се обвърже със ситуацията около Навални.
"Атаката срещу Алексей Навани трябва да бъде осъдена най-категорично. Русия трябва да задържи престъпниците, които са извършили това, а не да арестува Навални", казва Лашет през вестник. И призовава за незабавното му освобождаване.

Източник: FAZ.net

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени