Лидерът на ХДС Армин Лашет се извини за плагиатство в книга

През последното десетилетие редица германски политици бяха атакувани за своята академична почтеност

Армин Лашет
Армин Лашет Източник: EPA

Лидерът на германския Християндемократически съюз (ХДС) Армин Лашет се извини за това, че не е споменал източник в написана от него книга от 2009 г., предаде Асошиейтед прес. Потенциалният инцидент с плагиатство беше разкрит от консултант и публицист Карстен Вайценегер, който споделени едно до друго сравнение на собствената му творба, което Лашет не е успял да направи. Вайценегер също заяви, че случаят е насочен към него от "ловеца на плагиатство" Мартин Хайдингсфелдер.

 

Въпросната книга на Лаше, която включва частта, датира от 2009 г. и е озаглавена: "Възходящата република. Имиграцията като възможност". В петък председателят на ХДС пое отговорността за грешката, като обясни това "Поне един автор на използвания в книгата материал не е споменат нито в текста, нито в списъка с източници". Успоредно с извинението си, Лашет обеща незабавно да анализира книгата "За да се изясни дали има други грешки".

 

Лашет, който има шанс да наследи Меркел като канцлер на Германия, не е първият политик, който наскоро беше подложен на обстрел заради академични злоупотреби. Съперничещият кандидат на Зелената партия, Аналена Баербок, беше разгледан по-рано, тъй като не успя да посочи правилно пет източника в новата си книга. Говорител на партията нарече опит за обвинения в плагиатство "Убийство на характер". Неотдавнашните констатации за академични нарушения не вещаят нищо в полза на Лашет преди парламентарните избори на 26 септември.

 

Докато ХДС са начело на предизборната надпревара, председателят на Съюза губи популярност. Лашет беше твърдо критикуван за смях по време на посещение в региони в Западна Германия, които бяха разтърсени от фатални наводнения по-рано през юли.

 

През последното десетилетие редица германски политици бяха атакувани за своята академична почтеност. За политическите фигури плагиатството е сериозно престъпление, което може да бъде унищожено в кариерата. Бившият министър на отбраната на Германия Карл-Теодор цу Гутенберг беше признат за виновен, че е взел назаем пасажи от произведения на други автори, без да ги цитира правилно, което доведе до оставката му през 2011 г.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени