Лидерът на "Ислямска държава" се е самовзривил по време на американска операция в Сирия, загинали са още негови жени и деца

Лидерът се казва Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши, наследил Абу Бакр ал Багдади, загинал през 2019 г. при подобни обстоятелства

Абу Бакр ал Багдади и наследникът му Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши
Абу Бакр ал Багдади и наследникът му Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши Източник: Iltempo

Лидерът на "Ислямска държава" се е самовзривил, загивайки заедно със свои жени и деца, по време на американската операция в Сирия тази нощ, предаде Франс прес, като се позова на високопоставен представител на Белия дом.

 

"В началото на операцията, терористичната цел взриви бомба, която я уби заедно с членове на собственото й семейство, включително жени и деца", каза цитираният източник. Лидерът на групировката "Ислямска държава" (ИД) е бил ликвидиран от американски специални части в Сирия тази нощ, обяви малко по-рано президентът на САЩ Джо Байдън, цитиран от Франс прес и Ройтерс.

 

"Благодарение на уменията и смелостта на нашите въоръжени сили, ние елиминирахме от бойното поле Абу Ибрахим ал Хашими ал Курайши - лидера на ИД", каза Байдън в изявление. Той уточни, че всички американски командоси, участвали в операцията, са се върнали невредими. Президентът на САЩ ще произнесе днес реч във връзка с ликвидирането на лидера на ИД.

 

Преди няколко часа Пентагонът съобщи за успешна голяма антитерористична операция в Северозападна Сирия. Сирийски източници казаха, че при операцията са били убити 13 души, сред които шест деца и четири жени. Курайши оглави ИД след гибелта на своя предшественик Абу Бакр ал Багдади през 2019 г. Багдади загина при аналогични обстоятелства - той се самовзриви при операция на американските въоръжени сили също в Идлиб.

 

Северозападната сирийска провинция и прилежащи райони са последният голям бунтовнически бастион в страната, след като режимът на президента Башар ал Асад си върна контрола върху повечето територии, които бе загубил след избухването на гражданската война през 2011 г. Доминиращата сила в Идлиб са джихадистки групировки.

 

Малко се знае за личността на Курайши. Подобно на Багдади, той също е иракчанин, който е бил в американски плен. Смята се, че Курайши е участвал в избиването от ИД на представители на малцинството язиди в Ирак и Сирия - масови убийства, които бяха определени в доклад на ООН като геноцид.

Още от "Светът"

Володимир Зеленски: Нужна е повече решителност, НАТО трябва да сваля руски ракети над украинска територия

Според Зеленски ситуацията на бойното поле в североизточната част на страната вече е под контрол, след като силите на Москва пресякоха границата и започнаха нахлувания към град Харков

Прочетете повече прочетете повече

Прокурорът на Международния наказателен съд заяви, че иска заповеди за арест на лидери на Израел и "Хамас", включително

Сред обвиненията са "гладът на мирни граждани като метод на водене на война" и "умишлено насочване на атаки срещу цивилно население"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени