Лидерите от БРИКС се събраха за среща на върха в Йоханесбург

Руският диктатор Владимир Путин, срещу когото е издадена международна заповед за арест за военни престъпления в Украйна, не пътува до Южна Африка, а ще участва виртуално

Срещата на БРИКС в Южна Африка
Срещата на БРИКС в Южна Африка Източник: АФП

Лидерите на страните от БРИКС - Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка - се събраха днес в Йоханесбург за среща на върха, на която ще обмислят разширяването на блока, предаде Ройтерс и допълни, че някои членове се стремят да го превърнат в противовес на Запада.

 

Засиленото глобално напрежение, предизвикано от войната в Украйна, и нарастващото съперничество между Китай и САЩ придадоха допълнителна важност на стремежа за укрепване на блока, който на моменти страда от вътрешни разногласия и липса на последователна визия.

 

Тази сутрин президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса прие на държавно посещение китайския си колега Си Цзинпин - водещ привърженик на разширяването на БРИКС - преди срещите му с другите лидери от групата по-късно през деня. В срещата на върха участват още бразилският премиер Луиз Инасио Лула да Силва и индийският министър-председател Нарендра Моди.

 

Руският диктатор Владимир Путин, срещу когото е издадена международна заповед за арест за военни престъпления в Украйна, не пътува до Южна Африка, а ще участва виртуално.

 

"Разширеният БРИКС ще представлява разнообразна група от държави с различни политически системи, които споделят общото желание за по-балансиран световен ред", заяви президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса в обръщение преди срещите.

 

Решимостта на Китай да задълбочи приятелските отношения с Южна Африка няма да се промени независимо как се променя светът. Това заяви днес китайският президент Си Цзинпин в южноафриканската столица Претория. Си е в Южна Африка на държавна визита, а също за лидерската среща, която започва днес и ще продължи до 24 август.

 

"Сигурен съм, че предстоящата среща ще бъде важен крайъгълен камък в развитието на механизма БРИКС", каза Си малко след като пристигна в Южна Африка. Рамапоса заяви по време на двустранната среща с китайския президент, че и двете страни имат "подобни виждания" по отношение на разширяването на блока.

 

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва каза днес, че групата БРИКС не цели да се противопоставя на други международни коалиции като Г-7, а да "организира" т. нар. Глобален юг. "Не искаме да бъдем противовес на Г-7, Г-20 или САЩ", каза Лула в излъчено на живо видео в социалните мрежи. "Просто искаме да се организираме", допълни той.

 

Освен въпроса за разширяването, в дневния ред на срещата на върха е включено и насърчаването да се използват националните валути на държавите членки. Южноафриканските организатори твърдят, че няма да се обсъжда валутата на БРИКС - идея, лансирана от Бразилия по-рано тази година като алтернатива на зависимостта от долара.

 

Над 40 държави са проявили интерес да се присъединят към БРИКС, съобщиха южноафрикански представители. Голяма част от тях официално са поискали да бъдат приети, като се очаква някои да изпратят делегации в Йоханесбург.


Източник: БТА

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени