Ликвидираха "Мемориал" - хроникьора на репресиите в Русия от Сталин до Путин

Организацията се бе превърнала в символ на демократизацията от 90-те години на миналия век

Правозащитната група Мемориал
Правозащитната група Мемориал Източник: ВКонтакте

Емблематичната руска неправителствена организация "Мемориал" документираше в течение на три десетилетия сталинските чистки, а после и репресиите в днешна Русия на Владимир Путин, след което сама стана тяхна жертва.

Руският Върховен съд постанови във вторник закриването на централната структура на "Мемориал" и всички нейни клонове в страната заради нарушения на оспорвания закон за "чуждестранните агенти", което самата международна организация обяви за политическо решение. В сряда с решение на градския съд в Москва бе удовлетворен искът на прокуратурата за ликвидиране и на правозащитния център „Мемориал“.

С ликвидирането ѝ, властта на Путин изглежда цели да нанесе последния удар на организацията, превърнала се в символ на демократизацията от 90-те години на миналия век. И това се случва в края на 2021 г., една година, белязана вече от репресии по всички направления срещу критиците на Кремъл.

Повече от трийсет години "Мемориал" неуморно призоваваше и настояваше Кремъл да действа, с което си навлече неприязънта на много висши служители, както и наказателни мерки, стигнали дори до убийство.

От сталинските престъпления до зверствата в Чечения - организацията, създадена през 1989 г. от съветски дисиденти, сред които бе лауреатът на Нобелова награда за мир Андрей Сахаров, спечели авторитет с прецизните си разследвания.

В едно от последните си проучвания през март организацията разкри самоличността на бойци от тайнственото паравоенно формирование "Вагнер" и подаде срещу тях иск, като ги обвини във военни престъпления в Сирия. Според критиците на "Вагнер" и Запада, групировката действа от името на Кремъл.

Успоредно с това "Мемориал" поддържаше списък на политическите затворници, осигуряваше им помощ, подпомагайки също така мигрантите и сексуалните малцинства.

"Врагове на народа"
Работата на тази неправителствена организация в Чечения - руска република в Кавказ, сцена на две войни, бе основна част от действията, с които тя си спечели на Запад известност и голям престиж, а през 2009 г. Европейският парламент я удостои с наградата "Сахаров".

По време на чеченските конфликти през 90-те години на миналия век и първото десетилетие на ХХI век сътрудници на "Мемориал" присъстваха на терен, като документираха жестокостите на руските войници и на местните им спомагателни части.

"Това винаги будеше омраза у властта", разказа през ноември пред АФП Ирина Шчербакова, която е сред основателите на организацията. През 2009 г. представителката на тази НПО в Чечения Наталия Естемирова бе отвлечена посред бял ден и разстреляна с куршум в главата в Грозни.

Обвинен по повод убийството, авторитарният чеченски ръководител Рамзан Кадиров нарече в отговор членовете на "Мемориал" - "врагове на народа".

През 2018 г. нов инцидент стана причина неправителствената организация да се изтегли от Чечения - шефът на местния ѝ офис Оюб Титиев бе осъден по дело за наркотици, за което критици на властите казаха, че е било нагласена работа.

Обсебени от паметта
По думите на основателите ѝ, дейността на "Мемориал" започва далеч преди официалното създаване на сдружението през 1989 г. Целта ѝ тогава е да установи и отдаде почит на милионите забравени жертви на съветските репресии и ГУЛАГ.

През 60-те и 70-те години на миналия век активисти започват да събират данни за тези престъпления нелегално, а после и открито - след перестройката, започната от съветския ръководител Михаил Горбачов.

"Мемориал" е наследничка на едно движение, прераснало в организация, която не спря да повтаря силно, на висок глас, че е много опасно паметта за диктатурата да се изтрие от колективното съзнание", резюмира историчката Ирина Шчербакова.

С идването на власт на Путин през 2000 г. тази задача става все по-трудна, защото Кремъл, защитавайки идеята за една интерпретация на историята, която превъзнася могъществото на Русия, омаловажава престъпленията на СССР.

На 9 декември Путин разкритикува дейността на "Мемориал" с твърдението, че организацията е включила помагачи на нацистите сред жертвите на сталинските репресии в базата си данни с общо три милиона имена. "Мемориал" отвърна, че става дума за една-единствена грешка и тя вече е поправена.

Прокурорът Алексей Жафяров обвини вчера организацията пред Върховния съд, че "създава лъжлив образ на СССР като терористична държава" и се опитва "да реабилитира нацистки престъпници".

"Мемориал" изобличи и други форми за натиск срещу нея с цел да заглушат гласа ѝ. Така например във връзка с дело, изцяло изфабрикувано според организацията, един от историците ѝ, изследващи сталинските чистки в Карелия (Северозападна Русия) - Юрий Дмитриев, бе осъден на 27 декември на 15 години затвор за "сексуални посегателства".

През пролетта "Мемориал" изгуби и процес срещу прокуратурата, в който бе настояла да получи данни за прокурори, разпореждали екзекуции по времето на СССР.

Източник: БТА

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени