Ликвидиран руски генерал на борда на А-50 и украинското "чудодейно оръжие": Данилов за подробностите около унищожаването на руския "АУАКС"

Събеседникът коментира и информацията с какво оръжие са били ударени самолетите А-50 и Ил-22

Алексей Данилов
Алексей Данилов Източник: Telegram

Унищожаването на самолета за далечно радиолокационно откриване А-50 (наричан още руски АУАКС) и на пункта за въздушно управление Ил-22 на противника над Азовско море може да се счита за второто най-важно събитие след потопяването на крайцера "Москва", заяви секретарят на Съвета за национална сигурност Алексей Данилов.

 

"Повярвайте ми, "воят" в блатото (Русия, бел. ред.) е ужасен, защото те дори не можеха да си представят, че имаме способността да правим такива неща", каза той в интервю за Канал 24, цитиран от Главред.

 

Секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана също съобщи детайли около унищожаването на вражеските самолети: "Има предварителна информация, че един от генералите на Руската федерация е бил на борда, но тя трябва да бъде изяснена. Ако случаят е такъв, тогава те (самолетите, бел. ред.) са били базирани на самото летище, от което тези бомбардировачи периодично излитат, унищожавайки нашите деца и инфраструктура. Искам обаче още веднъж да подчертая, че е необходимо да има уточняване на тази информация (за ликвидирания руски генерал, бел. ред.)".

 

Самолет А-50
Самолет А-50 Източник: Tsargrad.tv

Събеседникът коментира и информацията с какво оръжие са били ударени самолетите А-50 и Ил-22. "Мога само да кажа, че са ударени с това, което трябва. Виждате, че имаме възможности за това. Засега не мога да разкрия какви средства за унищожение са използвани в този случай. Сутрешният ми разговор с генерал Лисюк не може да се каже, че ме е изненадал, но беше много приятен. Операцията беше подготвена в абсолютно секретен режим, оказа се успешна", каза той.

 

В същото време секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана не потвърди информацията, че руски самолети може би са били свалени с помощта на F-16, прехвърлени в Украйна.

 

"Не мисля. Определено не е F-16. За F-16 все още трябва да изчакаме малко. Както знаете, процесът е в ход, това е сложна техника. Нашите военни правят всичко възможно и невъзможно, за да овладеят тази техника възможно най-бързо. Мога да кажа, че има успехи и те са много, много големи", добави Данилов.

Още от "Светът"

Руските терористи атакуваха енергийна инфраструктура в три украински области - ударени са четири топлоелектрически центр

Властите в Киев обявяват, че Украйна е загубила 80 процента от енергията си, произвеждана в топлоелектрическите централи, и около 35% от продукцията на водноелектрическите централи

Прочетете повече прочетете повече

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени