Литовският Сейм единодушно призна Русия за "държава-терорист"

Войната на Москва срещу Украйна бе определена като "геноцид над украинския народ"

Сеймът на Литва
Сеймът на Литва Източник: Виктора Грецкаса, "Обзор"

Литовският Сейм единодушно прие днес резолюция, която признава войната на Русия срещу Украйна за "геноцид над украинския народ", а Русия - за "държава-терорист". Това се казва в съобщение, публикувано на сайта на литовския парламент и цитирано от Gordonua.  За резолюцията гласуваха 128 депутата от Сейма. 

 

"От времената на монархията, Русия в същността си е автократична държава и Путин продължава традицията на Сталин. Това се нарича геноцид. А путинова Русия е просто една реинкарнация на Съветския съюз", каза депутатът от Сейма Паулус Саударгас, който представи резолюцията. 

 

В приетия документ парламента на Литва констатира, че руските окупационни войски са извършили масови военни престъпления на територията на Украйна, особено в селищата Буча, Ирпен, Бородянка, Гостомел и Мариупол. 

 

Литовският Сейм призовава ООН, ЕП, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, Парламентарната асамблея на ОБСЕ, Парламентарната асамблея на НАТО, парламентите и правителствата на държавите по света да признаят и преследват чрез съдебни действия геноцида, военните престъпления и престъпленията против човечеството, извършени от Русия срещу суверенна Украйна. 

 

Литовският парламент смята, че правосъдието може да бъде осъществено само тогава, когато към отговорност бъде привлечено ръководството на Русия и други високопоставени чиновници, а така също и непосредствените изпълнители. 

 

"Руската федерация, въоръжените сили на която съзнателно и систематично избират цивилни обекти за бомбардировки, представлява държава, подкрепяща тероризма и осъществяваща тероризъм", са казва в текста на литовския Сейм. 

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени