Литовският външен министър: Путин трябва да загуби, затова дайте ракети ATACMS на Украйна

Време е да изпратим ATACMS и да освободим Леопарди-те, написа в Twitter Габриелиус Ландсбергис

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис
Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис Източник: Sharij. net

Литовският външен министър Габриелиус Ландсбергис заяви, че подкрепя прехвърлянето на балистични ракети с обсег до 300 километра ATACMS в Украйна.

 

Той добави, че на украинските въоръжени сили трябва да бъдат предоставени и танкове "Leopard". Министърът подчерта, че руският диктатор Владимир Путин залага на допълнителни забавяния в доставките на оръжия за Украйна и трябва да загуби този залог.

 

"Украйна повече от заслужи нашата подкрепа и уважение. Време е да изпратим ATACMS и да освободим Леопарди-те", написа в Twitter Ландсбергис.

 

Какво представляват ракетите ATACMS (Army TACtical Missile System)
Това е тактическа балистична ракета клас "земя-земя", произведена от американската компания Lockheed Martin. Има обсег до 300 км, използва твърдо гориво. Различните вариации на ракетата са индексирани от Министерството на отбраната на САЩ като MGM-140, MGM-164 и MGM-168. Ракетата ATACMS в транспортно-пусковия контейнер е с индекс M39. ATACMS могат да бъдат изстреляни от реактивни системи за залпов огън като M270 MLRS и M142 HIMARS.

 

Още от "Светът"

Белият дом смята, че помощта на САЩ ще помогне на Украйна да извърши контраофанзива през 2025 г.

Посочвайки сценария за война през следващата година, съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан отбеляза, че Украйна възнамерява да "продължи напред, за да си възвърне територията, която руснаците й отнеха"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени