Литовското разузнаване: Китай и Русия употребяват COVID-19 за геополитика

Междувременно износът на ваксини се превърна в "нов геополитически инструмент за глобално влияние"

Шефът на литовското разузнаване Дариус Яунискис
Шефът на литовското разузнаване Дариус Яунискис Източник: Vsd.lt

Китай и Русия използват пандемията, за да увеличат авторитета си по нови начини у нас и в чужбина, предупредиха литовските разузнавателни служби. Традиционният шпионаж също представлява заплаха за гражданите на ЕС от враждебни действия, въпреки ограниченията за пътуване, свързани коронавируса, предупреждават те в годишния си доклад. И Пекин, и Москва злоупотребяват със ситуацията, за да разширят вътрешното наблюдение, принуждавайки хората да качват лични данни, включително медицински записи и история на пътуванията в правителствени приложения в замяна на свободата на движение, отбелязва Литва в своя доклад за оценка на заплахите от 2021 г. 

 

Докладът на литовското разузнаване за 2021 г.
Докладът на литовското разузнаване за 2021 г.

По отношение на провеждана "хибридната  война", литовските секретни служби подчертават, че вече е "размита границата мужду войната и мира, като атаките срещу държавите са скрити и вече не са само с военен характер, а съдържат и икономически, политически, фенансови, информационни и кибер мерки. Това ние наричаме "хибридна война".

 

Докладът на литовското разузнаване за 2021 г.`
Докладът на литовското разузнаване за 2021 г.

 

Русия и Китай също така са засилили използването на видеонаблюдение, оборудвано със софтуер за разпознаване на лица и безпилотни летателни апарати, за да наблюдават движенията на хората, което е като златен век за авторитарните държави, допълва Литва. Междувременно износът на ваксини се превърна в "нов геополитически инструмент за глобално влияние", за да се засили имиджът им и да се създадат по-тесни връзки в целевите държави. Основните цели са бедните страни в Африка, Латинска Америка и Азия. Но Китай например направи същото с износа на медицинско оборудване за Литва. Китайското посолство, китайските медии, неправителствените организации от диаспората и финансираните от Китай литовски медии описват помощта като идваща от китайски фирми, опитващи се да придобият стратегически активи в държавата от ЕС. И те преплитат историите си с атаки срещу литовски политици, които са критични към Китай за правата на човека.

 

Докладът на литовското разузнаване за 2021 г.``
Докладът на литовското разузнаване за 2021 г.

 

На кибер фронта пандемията помогна за пускането на враждебни услуги, като направи по-вероятно жертвите да отварят връзки в имейли, съдържащи злонамерен софтуер, ако злонамерените имейли са за коронавирус. "Темата за пандемията предизвиква не само любопитство, но и страх, безпокойство и други силни емоции, които ... намаляват бдителността", допълва литовската оценка.

Неотдавнашните атаки са насочени към болницата на моряците в Клайпеда и Литовския национален център за обществено здраве при опити за кражба на данни. Те са насочени и към центровете за изследване на ваксини в Европа.

Фактът, че много хора, включително дипломати бяха внезапно принудени да работят от вкъщи, също създаде "нови уязвимости", тъй като ИТ персоналът създаде инструмент за отдалечена работа "възможно най-бързо ... което не винаги дава приоритет на сигурността".

Още от "Светът"

Последни новини

Най-четени