Литургия по повод Деня в памет на жертвите на комунистически режим ще бъде отслужена във Ватикана

По покана на посолството на България при Светия престол и при Суверенния Малтийски орден, на 1-и февруари "Ден на признателност и ...

Ватикана
Ватикана Източник: Оntrips

По покана на посолството на България при Светия престол и при Суверенния Малтийски орден, на 1-и февруари "Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим", в Рим/ Ватикана, кардинал Леонардо Сандри, префект на Конгрегацията за Източните църкви, ще отслужи заупокойна Литургия в съслужение с отец Йоаким Рего, Генерален настоятел на Конгрегацията на отците Пасионисти и с отец Беноа Гриер, Генерален настоятел на Конгрегацията на отците Успенци.

Богослужението ще е от 9.30 ч. (римско време) в Базиликата Сан Бартоломео ал изола в Рим. (Piazza S. Bartolomeo all’Isola, 22 – Roma), съобщиха от МВнР.

Предвид санитарните изисквания и за сигурността на участниците се посочва, че в базиликата има места на нужното отстояние за около 70 човека.

Богослужението ще бъде достъпно в интернет на фейсбук страницата на посолството тук и в YouTube канал на посолството на адрес: https://youtu.be/p6qwMuKeXPg. Видеосигналът ще бъде наличен 5 минути преди началото на службата и след това.

В базиликата Сан Бартоломео ал изола, по инициатива на Общността на Sant’Egidio, се отдава почит на християни мъченици на тоталитарните режими на комунизма, нацизма, на мъченици за вярата от Америка, Азия и Океания, Испания и Мексико, Африка.

От няколко години в базиликата се изложени за поклонение мощите на тримата български мъченици, блажените свещеници Павел Джиджов, Камен Вичев и Йосафат Шишков (от ордена на отците Успенци).

На 1-ви февруари тази година ще бъдат предадени и оставени за поклонение и мощи на българския католически епископ, блажения Евгени Босилков (Пасионист). Четиримата блажени са осъдени на смърт и разстреляни в софийския затвор през 1952 г.

Тази година се навършват десет години от обявяването на 1-и февруари за „Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим“, определен с решение на Министерски съвет от 20 януари 2011 г.

 

Източник: МВнР 

Още от "Светът"

Русия загуби оръжейния пазар на Индия, на който доминираше повече от половин век

Според SIPRI общият износ на оръжие от Русия е спаднал с 53% между 2014-2018 г. и 2019-2023 г. За първи път Русия е на трето място в световната класация на износителите на оръжие, зад Франция.

Прочетете повече прочетете повече

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени