Литва обвини двама свои граждани в шпионаж в полза на Русия

Прокуратурата в Литва внесе в съда делото срещу двама литовски граждани, обвиняеми в шпионаж. Това се съобщава на сайта на институцията

Литва обвини двама свои граждани в шпионаж в полза на Русия
Литва обвини двама свои граждани в шпионаж в полза на Русия Източник: Lithuanian Prosecutor General's Office

Според разпространената информация, двамата не са имали връзка помежду си, а също така са работили в съвсем различни сфери. Общото между тях е, че те са подтикнати за извършване на престъплението, в което са обвинени, от един и същи човек - сътрудник на Граничното управление на руската Федерална служба за сигурност в Калининградска област. По данни на литовската прокуратура, единият от обвиняемите е вербован през 2014 г. Задачата му е била "да фотографира определени обекти, да събира информация за лица, от които са се интересували руските служби, да участва в определени мероприятия, да придобива и предава на сътрудника на руската ФСБ публикации, които са му поискани, както и да публикува определена информация". 
Другият обвиняем е вербован две години по-късно - през 2016 г. Според данните на прокуратурата в Литва, той е оглавявал важна обществена организация и като такъв се е съгласил да предава на руските служби информация за дейността й, както и да подготвя и публикува в литовски медии одобрени от сътрудника на руската ФСБ текстове. 
Това е поредният шпионски скандал, който разтърсва балтийската република. През ноември 2019 г. Литва и Русия си размениха задължани шпиони. В рамките на този обмен Русия получи двама свои граждани - Николай Филипченко и Сергей Мойсеенко. В отговор Москва предаде на Литва трима нейни граждани - двама литовци и норвежеца Фруде Берга. Обменът беше извършен в добрите традиции на студената война - на литовско-руската граница. 

Още от "Светът"

Съливан: Конгресът трябва да реши дали да продължи да подкрепя Украйна или ще пренебрегне уроците, които сме научили от

Новият пакет предлага допълнителни $61 милиарда долара за Украйна, главно за закупуване на оръжия от САЩ, както и $14,3 милиарда за Израел, което включва 10,6 милиарда долара за оръжия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени