Литва обвини двама свои граждани в шпионаж в полза на Русия

Прокуратурата в Литва внесе в съда делото срещу двама литовски граждани, обвиняеми в шпионаж. Това се съобщава на сайта на институцията

Литва обвини двама свои граждани в шпионаж в полза на Русия
Литва обвини двама свои граждани в шпионаж в полза на Русия Източник: Lithuanian Prosecutor General's Office

Според разпространената информация, двамата не са имали връзка помежду си, а също така са работили в съвсем различни сфери. Общото между тях е, че те са подтикнати за извършване на престъплението, в което са обвинени, от един и същи човек - сътрудник на Граничното управление на руската Федерална служба за сигурност в Калининградска област. По данни на литовската прокуратура, единият от обвиняемите е вербован през 2014 г. Задачата му е била "да фотографира определени обекти, да събира информация за лица, от които са се интересували руските служби, да участва в определени мероприятия, да придобива и предава на сътрудника на руската ФСБ публикации, които са му поискани, както и да публикува определена информация". 
Другият обвиняем е вербован две години по-късно - през 2016 г. Според данните на прокуратурата в Литва, той е оглавявал важна обществена организация и като такъв се е съгласил да предава на руските служби информация за дейността й, както и да подготвя и публикува в литовски медии одобрени от сътрудника на руската ФСБ текстове. 
Това е поредният шпионски скандал, който разтърсва балтийската република. През ноември 2019 г. Литва и Русия си размениха задължани шпиони. В рамките на този обмен Русия получи двама свои граждани - Николай Филипченко и Сергей Мойсеенко. В отговор Москва предаде на Литва трима нейни граждани - двама литовци и норвежеца Фруде Берга. Обменът беше извършен в добрите традиции на студената война - на литовско-руската граница. 

Още от "Светът"

"Лвов е Украйна!", подчерта полският външен министър по повод руската пропаганда, че Полша има териториални претенции

Министърът отбеляза, че руските лидери и пропагандисти се опитват да настроят поляците и украинците едни срещу други, но няма да успеят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени