Литва започна да строи 4-метрова ограда по границата с Беларус

Изграждането на оградата ще струва 152 милиона евро

Литва започна да строи 4-метрова ограда по границата с Беларус
Литва започна да строи 4-метрова ограда по границата с Беларус Източник: Zonanews

На литовско-беларуската граница започна монтирането на сегменти от 4-метрова метална ограда, в чиято горна част ще бъде опъната бодлива тел. Чрез това съоръжение Литва ще се бори с незаконния трафик на хора, след като от началото на годината в страната от Беларус проникнаха над 4000 незаконни имигранти от страни в Азия и в Африка. Това съобщи днес държавната енергийна компания "Епсо-Джи", която правителството избра за изпълнител на проекта, цитирана от БТА.

 

"На първо време заграждението ще бъде разположено по-най проблемните участъци на границата, които са с дължина около 100 километра. До края на тази година по тях ще бъде поставена бодлива тел, а до края на април ще бъде изградено 4-метровото заграждение", се казва в съобщението.

 

През територията на Литва минават 1070 километра от границата на Шенгенската зона, които съвпадат и с външните граници на Европейския съюз, в това число и около 680 километра, съвпадащи с границата с Беларус. Литва реши да построи в тази част 4-метровата ограда от метална мрежа с монтирана бодлива тел в горната част. Пред оградата ще се постави допълнителна линия от бодлива тел с височина 3 метра.

 

 

Изграждането на оградата ще струва 152 милиона евро. Литва се надява, че Европейският съюз ще отпусне средства за изграждането й, но европейски представители заявиха, че не финансират строителството на прегради и бариери.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени