Лондон няма да върне на Атина фризовете на Партенона

Това е първият път, в който Джонсън се изказва публично по въпроса в качеството си на премиер

Партенонът
Партенонът Източник: iStock

Британският премиер Борис Джонсън за пореден път отхвърли възможността за връщане на фризовете от Партенона в Атина, които от 19 в. се съхраняват в Британския музей, обратно в гръцката столица.

 

Пред гръцкия вестник "Та неа" Джонсън беше запитан дали има подобна вероятност, след като гръцкият премиер Кириакос Мицотакис му отправи личен призив в интервю за британския "Обзървър" за събиране на скулптурните групи от Партенона на мястото, където те са били през Античността.

 

В отговор Джонсън заяви: "Разбирам силните емоции на гръцкия народ и на премиера Кириакос Мицотакис по този въпрос. Британското правителство обаче има трайна и дългогодишна позиция за скулптурните групи: те са били придобити законно от лорд Елгин по законите, които са били в сила по онова време. Законният им собственик са настоятелите на Британския музей от момента, в който (фризовете) са дошли в тяхно владение".

 

Това е първият път, в който Джонсън се изказва публично по въпроса в качеството си на премиер. Преди седем години обаче, като кмет на Лондон, той влезе в словесно пререкание с американския актьор Джордж Клуни, който поиска връщането в Гърция на фризовете, които са изложени в Британския музей от 1817 г.

Още от "Светът"

Украйна може в крайна сметка да се наложи да преговаря с Русия, каза представител на украинското разузнаване

Дори и да успее да изтласка руските сили обратно към границите - все по-далечна перспектива - това няма да сложи край на войната, цитира го сп. "Икономист"

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени