Лондон обвини руски кибершпиони в опит за намеса в британската политика

Техни мишени са високопоставени лица и организации, като групата има ясно намерение, чрез получена информация да се намеси в британската политика, допълни той.

Руски кибершпионаж, руски хакери
Руски кибершпионаж, руски хакери Източник: Depositphotos

Великобритания привика руския посланик и санкционира двама души за продължителен, но неуспешен опит за намеса в политиката ѝ от страна на руски кибершпиони, съобщава Ройтерс

 

Хакерска група, наречена "Студената река" от изследователи по киберсигурност, която оперира от името на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), в продължение на няколко години е била насочена към британски политици, журналисти и организации с нестопанска цел, посочват от британското външно министерство.

 

Руски кибершпиони, руски кибершпионаж
Руски кибершпиони, руски кибершпионаж Източник: Pixabay

"Към днешна дата мога да потвърдя, че руските федерални служби за сигурност - ФСБ, стоят зад продължителни усилия за намеса в нашите демократични процеси", заяви парламентарният заместник държавен секретар Лео Дохърти пред депутатите.

 

"Техни мишени са високопоставени лица и организации, като групата има ясно намерение, чрез получена информация да се намеси в британската политика", допълни той.

 

До момента Москва не е коментирала тези твърдения, но тя редовно отхвърля обвиненията в кибершпионаж като фалшиви клевети от страна на Запада.

 

Групата, известна още като "Калисто" или "Звездна виелица", беше обвинена и че стои зад изтичането на лични имейли, принадлежащи на бившия британски шпионин Ричард Диърлав през 2022 г. През януари тази година беше съобщено, че "Студена река" е атакувала три лаборатории за ядрени изследвания в Съединените щати.

 

Доклад, основаващ се на интернет записи и изследвания от петима експерти по киберсигурност, разкри, че голяма част от цифровата инфраструктура, използвана от хакерската група, е създадена от 36-годишен ИТ работник на име Андрей Коринец в град Сиктивкар в Северна Русия.

 

Самият Коринец - едно от двете лица, които Великобритания ще санкционира, заяви, че не знае за каквито и да било мерки срещу него, нито защо такива санкции биха били предприети.

Още от "Светът"

Словакия предостави защита на лице, обвинено от Чехия, че води проруска кампания на влияние

Марчевски беше поставен в чешкия санкционен списък през март, след като разузнавателните служби на републиката съобщиха, че той управлява регистрирания в Чехия уебсайт "Гласът на Европа"

Прочетете повече прочетете повече

Тежки сблъсъци между пропалестински демонстранти и контрадемонстранти в кампуса на Калифорнийския университет в Лос Андж

Вчера полицаи с щитове за борба с безредиците нахлуха в кампуса на Колумбийския университет в Ню Йорк, за да разчистят барикадирали се студенти

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени