Лондон обвини руски кибершпиони в опит за намеса в британската политика

Техни мишени са високопоставени лица и организации, като групата има ясно намерение, чрез получена информация да се намеси в британската политика, допълни той.

Руски кибершпионаж, руски хакери
Руски кибершпионаж, руски хакери Източник: Depositphotos

Великобритания привика руския посланик и санкционира двама души за продължителен, но неуспешен опит за намеса в политиката ѝ от страна на руски кибершпиони, съобщава Ройтерс

 

Хакерска група, наречена "Студената река" от изследователи по киберсигурност, която оперира от името на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), в продължение на няколко години е била насочена към британски политици, журналисти и организации с нестопанска цел, посочват от британското външно министерство.

 

Руски кибершпиони, руски кибершпионаж
Руски кибершпиони, руски кибершпионаж Източник: Pixabay

"Към днешна дата мога да потвърдя, че руските федерални служби за сигурност - ФСБ, стоят зад продължителни усилия за намеса в нашите демократични процеси", заяви парламентарният заместник държавен секретар Лео Дохърти пред депутатите.

 

"Техни мишени са високопоставени лица и организации, като групата има ясно намерение, чрез получена информация да се намеси в британската политика", допълни той.

 

До момента Москва не е коментирала тези твърдения, но тя редовно отхвърля обвиненията в кибершпионаж като фалшиви клевети от страна на Запада.

 

Групата, известна още като "Калисто" или "Звездна виелица", беше обвинена и че стои зад изтичането на лични имейли, принадлежащи на бившия британски шпионин Ричард Диърлав през 2022 г. През януари тази година беше съобщено, че "Студена река" е атакувала три лаборатории за ядрени изследвания в Съединените щати.

 

Доклад, основаващ се на интернет записи и изследвания от петима експерти по киберсигурност, разкри, че голяма част от цифровата инфраструктура, използвана от хакерската група, е създадена от 36-годишен ИТ работник на име Андрей Коринец в град Сиктивкар в Северна Русия.

 

Самият Коринец - едно от двете лица, които Великобритания ще санкционира, заяви, че не знае за каквито и да било мерки срещу него, нито защо такива санкции биха били предприети.

Още от "Светът"

Вандали взеха на прицел високоскоростната жп мрежа във Франция преди началото на Олимпийските игри в Париж

Държавният жп оператор Ес Ен Се Еф каза, че са били извършени палежи по линиите, свързващи Париж със западната, северната и източната част на страната

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени