Лондон обвини руски кибершпиони в опит за намеса в британската политика

Техни мишени са високопоставени лица и организации, като групата има ясно намерение, чрез получена информация да се намеси в британската политика, допълни той.

Руски кибершпионаж, руски хакери
Руски кибершпионаж, руски хакери Източник: Depositphotos

Великобритания привика руския посланик и санкционира двама души за продължителен, но неуспешен опит за намеса в политиката ѝ от страна на руски кибершпиони, съобщава Ройтерс

 

Хакерска група, наречена "Студената река" от изследователи по киберсигурност, която оперира от името на Федералната служба за сигурност на Русия (ФСБ), в продължение на няколко години е била насочена към британски политици, журналисти и организации с нестопанска цел, посочват от британското външно министерство.

 

Руски кибершпиони, руски кибершпионаж
Руски кибершпиони, руски кибершпионаж Източник: Pixabay

"Към днешна дата мога да потвърдя, че руските федерални служби за сигурност - ФСБ, стоят зад продължителни усилия за намеса в нашите демократични процеси", заяви парламентарният заместник държавен секретар Лео Дохърти пред депутатите.

 

"Техни мишени са високопоставени лица и организации, като групата има ясно намерение, чрез получена информация да се намеси в британската политика", допълни той.

 

До момента Москва не е коментирала тези твърдения, но тя редовно отхвърля обвиненията в кибершпионаж като фалшиви клевети от страна на Запада.

 

Групата, известна още като "Калисто" или "Звездна виелица", беше обвинена и че стои зад изтичането на лични имейли, принадлежащи на бившия британски шпионин Ричард Диърлав през 2022 г. През януари тази година беше съобщено, че "Студена река" е атакувала три лаборатории за ядрени изследвания в Съединените щати.

 

Доклад, основаващ се на интернет записи и изследвания от петима експерти по киберсигурност, разкри, че голяма част от цифровата инфраструктура, използвана от хакерската група, е създадена от 36-годишен ИТ работник на име Андрей Коринец в град Сиктивкар в Северна Русия.

 

Самият Коринец - едно от двете лица, които Великобритания ще санкционира, заяви, че не знае за каквито и да било мерки срещу него, нито защо такива санкции биха били предприети.

Още от "Светът"

ЕК към Медведев: Погрижи се за психиката си!

Милиардите долари, които Русия е пропиляла, за да води война срещу Украйна, Москва е можела да вложи в програми в подкрепа на здравето на своите граждани, заяви Питър Стано, говорител на ЕК по въпросите на външната политика

Прочетете повече прочетете повече

Германският Бундестаг гласува за изпращането в Украйна на далекобойно оръжие, без изрично да споменава високоточните кри

По време на дискусията министърът на отбраната Борис Писториус заяви, че Украйна може да разчита на и по-нататък на подкрепа от Германия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени