Лондон подкрепи Марк Рюте за нов шеф на НАТО

Според Форин офис Рюте е уважавана фигура в алианса със сериозни познания в сектора на отбраната и сигурността

Марк Рюте
Марк Рюте Източник: iStock

Великобритания застава зад кандидатурата на нидерландския премиер Марк Рюте за генерален секретар на НАТО, заяви външното министерство. Норвежецът Йенс Столтенберг се оттегля през октомври от поста, на който прие да остане една година повече от редовния мандат.


САЩ заявиха миналата седмица, че се обсъждат различни имена и премиерът в оставка Рюте е сред тях, както и че полагат усилия наследникът на Столтенберг да бъде съгласуван от страните членки до края на март. Одобрението става на ниво държавни лидери на срещата им на върха във Вашингтон през юли.


Според Форин офис Рюте е уважавана фигура в алианса със сериозни познания в сектора на отбраната и сигурността, както и лидер, "която ще гарантира, че НАТО ще остане силен и подготвен за всякакви нови предизвикателства към отбраната".

Още от "Светът"

Окончателно: Сенатът на американския Конгрес одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Най-големият от четирите законопроекта е този за помощ за Украйна. Той предвижда помощ за Киев в размер на $60,84 млрд., с която украинските сили да продължат борбата си срещу Русия

Прочетете повече прочетете повече

Евродиректива дава достъп до взаимосвързаните регистри на банковите сметки за по-резултатни наказателни разследвания

Различията във форматите при записи за сделки вече няма да бавят анализа на финансова информация, коментира докладчикът Емил Радев

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени