Лондон разреши на Вашингтон да обжалва решението Джулиан Асандж да не бъде екстрадиран в САЩ

През януари по-ниска британска съдебна инстанция отхвърли искането на САЩ за екстрадиция на Асандж

Джулиан Асандж
Джулиан Асандж Източник: Instagram
Върховният съд на Великобритания разреши на американското правителство да обжалва решението основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж да не бъде екстрадиран в САЩ, съобщи Асошиейтед прес. Основателят на "Уикилийкс" е издирван от американското правосъдие по обвинения в шпионаж. В разпространеното днес съобщение се посочва, че ще бъде насрочено касационно дело, но не се уточнява датата.
 
През януари по-ниска британска съдебна инстанция отхвърли искането на САЩ за екстрадиция на Асандж, за да бъде съден за публикуването преди десетина години на голямо количество секретни военни и дипломатически документи. Тогава съдът мотивира решението си с хуманитарни причини, а именно, че подсъдимият вероятно ще се самоубие, ако бъде поставен в тежките условия на американските затвори. Но съдията Ванеса Барейцър постанови Асандж да остане под стража до евентуално обжалване и заради вероятността да избяга, ако бъде пуснат на свобода.
 
Асандж се укриваше в продължение на седем години в посолството на Еквадор в Лондон, за да избегне екстрадиране в Швеция, където е издирван за изнасилване и сексуално посегателство. През ноември 2019 г. Стокхолм сне тези обвинения поради изтекла давност. Но прокурори от САЩ са изготвили срещу Асандж 17 обвинения в шпионаж и едно за злоупотреба с използване на компютър. Ако бъде признат за виновен по всички точки, 50-годишният австралиец може да получи присъда до 175 години затвор.

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени