Лойд Остин: Няма да позволим Русия да спечели тази война

Според него САЩ са "най-мощната страна на Земята", а американската армия е най-мощната в света

Лойд Остин
Лойд Остин Източник: AP

Вашингтон няма да позволи на Русия да спечели войната, нито на палестинското движение Хамас да спечели конфликта срещу Израел, каза американският министър на отбраната Лойд Остин, цитиран от Politico. Той смята, че войната на Русия срещу Украйна е "предизвикателство за съюзниците в НАТО" и САЩ се стремят да помогнат на Киев с доставки на военна помощ.

 

"Не можем да си позволим да останем встрани", каза той. Остин каза, че САЩ са увеличили финансирането за производство на боеприпаси с 50% поради високия процент на потребление на американски снаряди в Украйна. Той добави, че по време на управлението на Джо Байдън производството на артилерийски боеприпаси в САЩ се е увеличило 4 пъти. Според него САЩ са "най-мощната страна на Земята", а американската армия е най-мощната в света.

 

Междувременно председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Майк Джонсън неочаквано промени позицията си - той нарича вече помощта за Украйна "критичен приоритет" за Камарата на представителите, предаде украинската агенция УНИАН. По-рано Джонсън се противопоставяше на допълнителната помощ за Украйна, припомня тя.

 

САЩ се фокусират върху три приоритета, за да помогнат на Украйна да премине през зимата в светлината на заплахата от повтарящи се руски атаки срещу критична инфраструктура, заяви на брифинг координаторът на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби. 

 

"Първо, укрепваме способностите на украинската противовъздушна отбрана, така че те да могат да свалят руски ракети и ирански дронове, насочени към критична инфраструктура", подчерта той. Кърби отбеляза, че САЩ и други страни вече са прехвърлили в Украйна зенитно-ракетни системи "Пейтриът", "Хоук" и "Авенджър", както и други системи за противовъздушна отбрана.

 

"Второ, ние помагаме на Украйна да укрепи своята енергийна инфраструктура", добави той. Дарени са предпазни средства, включително специални мрежи, армировка и HESCO бариери за защита на важни съоръжения.

 

"На трето място в Украйна се прехвърлят резервно оборудване и материали", разкри още Кърби. Наред с други неща, говорим за високоволтови автотрансформатори, индустриални генератори на гориво и мобилно автономно оборудване, "за повишаване на стабилността и предотвратяване на загуби на топлина и електричество", каза още Кърби, цитиран от УНИАН.

Още от "Светът"

ISW: Украйна ще може да стабилизира фронтовите линии през следващите месеци

Анализаторите на вашингтонския Институт за изследване на войната са на мнение, че добре обезпечените украински сили вероятно ще успеят да предотвратят оперативно значителен руски напредък по време на очаквания опит за лятна офанзива на Русия

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени