Лойд Остин обяви в Киев нов голям пакет с военна помощ от САЩ за Украйна

Стойността на пакета е около $400 млн.

Украинската и американска делегации
Украинската и американска делегации Източник: Укринформ

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин обяви нов оръжеен пакет за украинската армия на стойност $400 млн. Днес, 21 октомври, той направи изненадваща визита в Киев. Това съобщи кореспондент на Укринформ.

 

"Под ръководството на Джо Байдън САЩ продължават да увеличават подкрепата (за Украйна – бел. ред.). Днес искам да обявя отпускането на пакет от президентска помощ в размер на 400 милиона долара за боеприпаси, военно оборудване и оръжия за Украйна", каза Остин.

 

Лойд Остин в Киев
Лойд Остин в Киев Източник: Укринформ

Според него САЩ са добре запознати с последиците от войната на Путин както за Украйна, така и за целия свят.

"Ето защо бих искал отново да свикам Контактната група за отбрана на Украйна (формат Рамщайн). Работим в коалиция от повече от 50 държави, за да предоставим помощ за сигурността на Украйна, така че Украйна да спечели", каза ръководителят на Пентагона.

 

Той също така увери, че САЩ ще продължат да помагат на Украйна. "Ще продължим да предоставяме помощ в съответствие с двустранното споразумение за сигурност, което подписахте с президента Байдън. Затова имам удоволствието да обсъдим с вас по-нататъшното укрепване на нашето стратегическо партньорство", каза министърът на отбраната на САЩ по време на среща със Зеленски.

 

Володимир Зеленски и Лойд Остин
Володимир Зеленски и Лойд Остин Източник: Укринформ

 

Още от "Светът"

Външното министерство в Сеул извика руския посланик, за да протестира срещу изпращането на севернокорейски войски в Руси

Ще отговорим съвместно с международната общност, като мобилизираме всички налични средства срещу действия, които застрашават основните ни интереси в областта на сигурността, отговори Сеул

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени