Лойд Остин става първият чернокож шеф на Пентагона

Остин получи огромна подкрепа както от демократите на Байдън, така и от опозиционните републиканци

Лойд Остин става първият чернокож шеф на Пентагона
Лойд Остин става първият чернокож шеф на Пентагона Източник: Twitter

Сенатът на САЩ одобри Лойд Остин за министър на отбраната на САЩ. С това възпитаникът на Уестпойнт, изкачил се през 41-годишната си кариера до елита на армията и преодолял расовите бариери, става първият чернокож шеф на Пентагона, информира АП. Остин се нуждаеше от специално одобрение от Конгреса, тъй като наскоро се е пенсионирал като военен офицер. поред американското законодателство Пентагонът не може да бъде оглавяван от лица, напуснали активна военна служба преди по-малко от седем години. Тоест тази забрана се отнася и за Остин, който се оттегли от активна служба през пролетта на 2016 г.

Горната камара на Конгреса на САЩ одобри назначението на Остин с 93 срещу 2 гласа. С това той става вторият одобрен член на кабинета на новия американски президент Джо Байдън. Преди него в сряда беше утвърдена Аврил Хейнс, която стана първата жена директор на националното разузнаване. Очаква се в следващите дни президентът да получи одобрение и за други членове на своя екип по въпросите на националната сигурност, включително за Антъни Блинкен като държавен секретар. Сенатът одобрява също така и шефовете на Министерството на финансите и на Министерството на правосъдието.
От своя страна Остин заяви в Twitter, че е изключително горд като първия чернокож министър на отбраната. "Да се ​​захващаме за работа", написа още той в публикацията си. 

 

Още от "Светът"

Жозеп Борел: Страните от ЕС трябва да изпратят на Украйна противоракетни системи

Имаме системи "Пейтриът", имаме противоракетни системи. Трябва да ги извадим от нашите казарми, където се намират и да ги изпратим на Украйна, където бушува война, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени