Лойд Остин: Украинските военни промениха динамиката на войната, ще усилим подкрепата за Киев

Ще продължим да усилваме отбранителните способности на Украйна като покриваме нейните потребности за дългосрочен период, отбеляза той

Лойд Остин
Лойд Остин Източник: AP

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин III отбеляза преди началото на заседанието на контактната група по въпросите на отбраната на Украйна (т.н. формат "Рамщайн, бел. ред.), че подкрепата за Украйна ще бъде увеличена. Заседанието се провежда в Брюксел. 

 

Остин добави, че правителството на САЩ е решително настроено да помага на Украйна за нейната самозащита срещу руската агресия. 

 

"От последната ни среща досега видяхме, че Украйна постигна изключителни успехи на бойното поле. И въпреки новите нападения на Путин, украинските сили измениха динамиката на войната. Те освободиха стотици градове от руска окупация. И си върнаха хиляди квадратни километри територия. Тези победи са заслуга на украинските войници, но военната помощ, усилията на Контактната група за тренировката и обезпечаването на устойчивост имат жизнено важно значение", добави Остин. 

 

"Ще продължим да усилваме отбранителните способности на Украйна като покриваме нейните потребности за дългосрочен период", отбеляза Лойд Остин. 

 

И допълни, че участниците във формата "Рамщайн" са поели ангажимент тази помощ да е в размер на милиарди долари - както за въоръжение, така също и за хуманитарни и финансови цели. 

Още от "Светът"

Ще поискаме да бъде свикано заседание на Съвета НАТО-Украйна, заяви Володимир Зеленски

Зеленски изказа благодарност конкретно към германския канцлер Олаф Шолц за усилията, лидерството и правилната международна комуникация, които той е показал при посещението си в Пекин

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени